Eseu

Eseul de mai jos reprezintă o sinteză a informațiilor de care vei avea nevoie pentru a te familiariza corespunzător cu textul „Iona”, de Marin Sorescu. Scriitor român recunoscut la nivel internațional, Sorescu a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură și a ocupat funcția de Ministru al Culturii între 1993 și 1995. Întrucât „Iona” se numără printre lecturile obligatorii pentru examenul de Bacalaureat, textul de mai jos cuprinde următoarele: date despre operă, geneza operei, tema, semnificația titlului, viziunea autorului, elemente de structură și compoziție.

Citește și eseul „Tema și viziunea despre lume”, dar și „particularitățile dramei”, „modul în care se reflectă o temă” sau „particularități de construcție a unui personaj” pentru a putea răspunde cerinței de la subiectului III de la Bac.

Eseu

„Iona” este o dramă existențială de idei și aparține curentului literar postmodern. Opera a fost publicată pentru prima dată în anul 1968 în revista „Luceafărul” și este inclusă în trilogia intitulată „Setea muntelui de sare”, alături de „Paracliserul” și „Matca”. Criticii literari au remarcat similitudini între „Iona” și cartea lui Ernest Hemingway, „Bătrânul și marea”.

Titlul operei („Iona”) este constituit dintr-un substantiv propriu, ce denumește un personaj din mitul biblic cu același nume. Deși acest mit a inspirat puternic opera de față, titlului i se mai poate atribui o a doua semnificație. Astfel, „Iona” devine o versiune populară a pronumelui „eu”. Titlul desemnează, așadar, un personaj aflat în permanență în căutarea sinelui.

Povestea biblică a lui Iona, fiul lui Amitai, relatează cum acestuia i se încredințează misiunea de a propovădui cuvântul Domnului în cetatea Ninive. Acestea se petrec într-o perioadă în care păcatele omenirii luaseră proporții nemaiîntâlnite până atunci. Deși Iona acceptă misiunea la început, el se răzgândește și decide să se ascundă pe o corabie, cu care se îndreaptă spre Tarsis. Dumnezeu îl vede și, drept pedeapsă, trimite asupra lui o furtună puternică. Realizând că Iona este cel care a atras această nenorocire asupra lor, corăbierii îl aruncă în mare. Apoi, Iona este înghițit de...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in