Comentariu

Scrie un comentariu complex al dramei Iona de Marin Sorescu folosindu-te de informațiile pe care le găsești pe această pagină. Textul a fost structurat în așa fel încât să poți rezolva orice cerință pe care o poți întâlni la examenul de Bacalaureat.…

...

...

Semnificația titlului

În cazul piesei de teatru „Iona”, de Marin Sorescu, semnificația titlului este cu atât mai importantă, cu cât titlul se identifică și cu numele personajului principal.

Titlul este un simbol și face trimitere către mitul biblic. De asemenea, se recomandă să identifici legătura dintre Iona-biblic și Iona-personaj principal.

Exemplu

Prin semnificația sa, titlul operei trimite la o parabolă biblică al cărei protagonist este profetul Iona, trimis de Dumnezeu să propovăduiască învățătura sfântă. Nesupunându-se voinței divine, Iona fuge cu ajuto…

...

Rezumat

Rezumatul pe tablouri al piesei „Iona” trebuie să conțină toate momentele-cheie fără a adăuga observații personale sau detalii irelevante. Totuși, este recomandat să realizezi și interpretarea unor scene importante.

Astfel, profesorul va putea observa faptul că ai înțeles semnificația textului și că nu doar ai memorat piesa de teatru. La fel de important este să ții cont și de structura rezumatului, fiind recomandat să ai în vedere împărțirea pe tablouri.

Exemplu

În primul tablou, personajul principal apare în gura unui chit (pește) uriaș, stând cu spatele către partea întunecată. Iona nu își realizează situația, fiind preocupat de prinderea peștelui cel mare. În plus, acesta se amăgește singur pescuind pești dintr-un acvariu pe care îl are cu el mereu. Spre finalul primului tablou, gura peștelui se închide, iar Iona este înghițit.

În al doilea tablou, Iona este cuprins de disperare și de singurătate și se întreabă „De ce trebuie să se culce toți oamenii la sfârșitul vieții?”. După ce personajul găsește un cuțit și amenință că se v…

...

Tema

Tema piesei de teatru „Iona” este extrem de importantă, pentru că prin aceasta putem identifica specificul autorului, concepția despre lume a lui Marin Sorescu și ideea de bază pe care acesta încearcă să o transmită cititorului/publicului care citește/privește piesa de teatru.

Exemplu

Tema piesei es…

...

Dramă modernă

Fiind o dramă postbelică, „Iona” prezintă toate caracteristicile apartenenței la teatrul postbelic modern. În paragrafele care urmează poți găsi toate semnele modernismului, de la limbajul metaforizat, la tehnica monologului dialogat sau la depășirea tiparelor specifice teatrului clasic.

Astfel, vei putea dovedi cu ușurință faptul că piesa de teatru „Iona” este o dramă modernă postbelică/ o dramă (neo)modernistă.

Exemplu

Limbajul metaforizat, plin de simboluri, reprezintă o caracteristică importantă a teatrului postbelic modern. Încă din primul tablou îl regăsim pe Iona în ipostaza omului condamnat eșecului. Acesta apare însoțit de un acvariu cu pești și realizează gestul absurd de a pescui peștii deja prinși.

Fiind o parabolă alegorică, limbajul piesei este unul metaforic, presărat c…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in