Marin Sorescu
Marin Sorescu este considerat a fi unul dintre cei mai importanți poeți români contemporani. Născut în 1936, la Bulzești (județul Dolj), el a fost poet, dramaturg, prozator, eseist și traducător.
Marin Sorescu | Opere incluse în programa pentru examenul de Bacalaureat
- Iona
Marin Sorescu | Opere
Operele lui Marin Sorescu au fost traduse în mai mult de 20 de țări, totalizând peste 60 de cărți apărute în străinătate. Printre acestea se numără:
1. Poezii
- Singur printre poeți (1964)
- Poeme (1965)
- Moartea ceasului (1966)
- Tinerețea lui Don Quijote (1968)
- Unghi (1970)
- Tușiți (1970)
- O aripă și-un picior (1970)
- Suflete, bun la toate (1972)
- La lilieci
- Astfel (1973)
- Norii (1975)
- Descântece (1976)
- Ceramică (1976)
- Sărbători itinerante (1978)
- Fântâni în mare (1982)
- Apă vie, apă moartă (1987)
- Poezii alese de cenzură (1991)
2. Teatru
- Iona (1968)
- Există nervi (1968)
- Paracliserul (1970)
- Matca (1974)
- Răceala (1976)
- A treia țeapă (1978)
- Pluta meduzei (1980)
- Luptătorul pe două fronturi (1981)
- Vărul Shakespeare (1988)
- Desfacerea gunoaielor (1995), publicată postum
- Casa evantai
3. Romane
- Trei dinți din față (1977)
- Viziunea vizuinii (1981)
- Japița (1999)
Marin Sorescu | Date despre autor
Marin Sorescu a fost membru al Academiei Române, al Academiei Mallarmé din Paris, al Academiei Europene de Știință și Artă din Veneția, al Academiei de Arte, Știință și Profesii din Florența. A condus revista literară „Ramuri” și a fost președintele Uniunii Scriitorilor din Craiova.
Nominalizat pentru Premiul Nobel pentru literatură, Marin Sorescu a beneficiat și de înalta apreciere a criticilor internaționali. În țară i-au fost decernate cele mai înalte distincții: Premiul Academiei (de două ori), Premiul Uniunii Scriitorilor (de șase ori). Dintre premiile internaționale se remarcă în special: Premiul Herder, Viena, 1991; Medalia de Aur pentru poezie „Ospiti Napoli”, 1970; Premiul „Fernando Riello”, Madrid 1983; Premiul „Felix Romuliana”, Belgrad, 1994.
Fără a se înscrie într-un partid politic după Revoluția română din 1989, a ocupat funcția de Ministru al Culturii în cadrul cabinetului Nicolae Văcăroiu (25 noiembrie 1993 - 5 mai 1995). La doi ani după încheierea activității sale în Minister, Marin Sorescu se stinge din viață la București.
Marin Sorescu scria cu un stil aparte, degajat, ușor ironic, fantezist (pentru a atenua reflecția gravă), multe ori agresiv, datorită simțului critic pronunțat.

Marin Sorescu / Domeniul Public
Produsele noastre pentru Marin Sorescu
- A treia țeapă de Marin SorescuLimba și literatura română
A treia țeapă este o piesă de teatru scrisă de Marin Sorescu, iar fragmente din text au publicate pentru întâia oară în revistele „Cronica” și „România literară” în anii 1971, respectiv 1978. Opera a (…)
- Am zărit luminaLimba și literatura română
„Am zărit lumină” este o poezie scrisă de Marin Sorescu, un autor distins de șase ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor, precum și cu alte astfel de expresii ale recunoașterii talentului său remarcabil. (…)
- Boala de Marin SorescuLimba și literatura română
Boala este o poezie scrisă de Marin Sorescu și publicată în anul 1965, în volumul de versuri intitulat „Poeme”. Tema pe care o abordează poetul este reprezentată de condiția ființei umane, moartea fii (…)
- Echerul de Marin SorescuLimba și literatura română
Echerul este o poezie scrisă de Marin Sorescu și publicată pentru prima oară în anul 1970, în cadrul volumului „Tușiți”. Opera face parte din curentul literar neomodernist și se încadrează în categori (…)
- Harta de Marin SorescuLimba și literatura română
Harta este o poezie scrisă de Marin Sorescu și publicată pentru întâia oară în volumul „Tinerețea lui Don Quijote”, apărut în anul 1968. Textul este construit sub forma unui autoportret, eul liric ape (…)
- IonaLimba și literatura română
Iona este piesa de debut a scriitorului Marin Sorescu și a fost publicată pentru prima dată în anul 1968, în revista Luceafărul. Opera aparține teatrului neomodern postbelic și a fost numită de către (…)
- La lilieci de Marin SorescuLimba și literatura română
La lilieci este denumirea unui ciclu compus din șase volume al cărui autor este Marin Sorescu. Opera este compusă din poeme care surprind viața satului oltenesc, principala sursă de inspirație fiind c (…)
- ParacliserulLimba și literatura română
Paracliserul este denumirea unei piese de teatru care poartă semnătura lui Marin Sorescu, compunând, alături de alte două piese („Iona” și „Matca”), trilogia dramatică intitulată „Setea muntelui de sa (…)
- Portretul artistului de Marin SorescuLimba și literatura română
Portretul artistului este o poezie semnată de Marin Sorescu și face parte din categoria artelor poetice neomoderniste. Fiind o art ă poetică, tema pe care o abordează poezia este reprezentată de condiț (…)
- Povară de Marin SorescuLimba și literatura română
Povară este o poezie scrisă de Marin Sorescu, una dintre figurile marcante din literatura română, autor a peste 20 de volume de poezii. Poezia este reprezentativă pentru neomodernism, curent literar c (…)
- Poveste de Marin SorescuLimba și literatura română
Poveste este o poezie scrisă de Marin Sorescu și inclusă în volumul „Moartea ceasului”, publicat în anul 1966. Tema pe care o abordează poezia este reprezentată de iubire, fiind redată prin intermediu (…)
- Răceala de Marin SorescuLimba și literatura română
Răceala este o operă scrisă de Marin Sorescu și publicată în anul 1976 în revista „Teatru” și pusă în scenă un an mai târziu, la Teatrul Bulandra din București. Opera este considerată o parodie a lupt (…)
- Scară la cerLimba și literatura română
Scară la cer este o poezie care face parte din ultimul volum de poezii scris de către Marin Sorescu, „Puntea”, fiind scrisă chiar la scurt timp înainte ca acesta să înceteze din viață. Opera este o el (…)
- Singur printre poeți de Marin SorescuLimba și literatura română
Singur printre poeți reprezintă titlul volumului de debut al scriitorului Marin Sorescu și a apărut pentru întâia oară în anul 1964. Din acest volum face parte și poezia „O noapte ca o piatră despleti (…)
- Trebuiau să poarte un nume de Marin SorescuLimba și literatura română
Trebuiau să poarte un nume este o poezie scrisă de Marin Sorescu la începutul anilor ’60, perioadă în care debutează epoca ceaușistă. Textul poartă amprenta acestei perioade, autorul scoțând în eviden (…)
- Unde fugim de acasă?Limba și literatura română
Unde fugim de acasă? este titlul unui volum care poartă semnătura lui Marin Sorescu și care a fost publicat pentru întâia oară în anul 1967, fiind definit chiar de către autor drept „Aproape teatru, a (…)