Lock

Apartenența la specie

Lock

Pentru a putea da răspunsul corect la cerința de a scrie un eseu prin care să demonstrezi apartenența la specie a romanului Viața ca o pradă de Marin Preda, te sfătuim să arunci o privire și peste materialul pe care ți-l pun la dispoziție profesorii noștri de limba și literatura română. El a fost scris prezentând principalele argumente pentru care textul lui Marin Preda aparține speciei romanului, dar și ajutându-te să îți reamintești secvențele importante ale firului narativ. 

„Viața ca o pradă este conceput în proză și cuprinde patruzeci și trei de capitole, definindu-se, așadar, drept o operă literară de mare întindere. Întrucât este o operă epică, acest roman conține acțiune și personaje. Acțiunea este deosebit de complexă, desfășurându-se pe parcursul unei bune părți a vieții lui Marin Preda, începând din copilărie și finalizându-se cu autorul în postura de adult, în timp ce scrie romanul «Moromeții».

Timpul și spațiul actiunii sunt bine delimitate, deși variază adesea. Romanul începe în perioada interbelică, mai întâi în satul natal al lui Marin Preda (Siliștea-Gumești), apoi se continuă în Abrud, Cristur-Odorhei, București-Sinaia. (...) Romanul este narat la persoana întâi, sub formă de jurnal. Naratorul este, așadar, și protagonistul romanului, din perspectiva căruia ne sunt prezentate faptele. Această perspectivă este subiectivă, întrucât ni se pune la dispoziție un narator implicat în acțiune, și nu unul detașat ori omniscient.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in