Rezumat
Rezumatul romanului Moromeții de Marin Preda te va ajuta să îți reamintești cu exactitate cele mai importante evenimente care se petrec pe parcursul celor două volume. Vei găsi prezentată în detaliu scena cinei, dar și alte scene care își vor fi de folos pentru a redacta eseu cât mai ample în care să prezinți acțiunea acestui roman.
„Moromeții” de Marin Preda, roman postbelic, realist și obiectiv, alcătuit din două volume, își demonstrează valoarea de excepție prin surprinderea complexității universului rural de dinainte și de după cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel, viața obișnuită a țăranului din Câmpia Dunării este tulburată de transformările istorice, criza familiei și criza comunității țărănești, oglindindu-se reciproc.
Moromeții - Rezumat volumul 1
Acțiunea din primul volum al romanului se petrece vara, mai exact, cu trei ani înaintea declanșării celui de-al Doilea Război Mondial. Aceasta este structurată pe mai multe planuri: există un plan al familiei Moromete, dar și planuri în care au loc evenimente care țin de celelalte familii din sat. Ilie Moromete este soțul Catrinei, tatăl Ilincăi și al mezinului Niculae. El mai avea, însă, trei băieți din prima căsătorie – Nilă, Paraschiv și Achim – care erau nemulțumiți de faptul că tatăl lor se recăsătorise, frustrarea fiindu-le alimentată de Guica, sora lui Moromete.
Primul volum debutează cu scena cinei. Modul în care membrii familiei sunt așezați la masă conturează rolul fiecăruia în familie, dar și relațiile dintre aceștia. Ilie Moromete este capul familiei, tatăl autoritar care îi domină pe ceilalți comeseni. Mezinul familiei, Niculae, era așezat lângă mama sa, alături de surorile sale Tita și Ilinca, pe când cei trei băieți mai mari „stăteau spre partea din afară tindei”, fapt ce anticipă fuga acestora la București și dezintegrarea familiei.
Problemele economice ale familiei trezesc dorința băieților – Nilă, Paraschiv și Achim – de a părăsi casa părintească pentru a pleca la București și a o lua de la început în capitală. Deranjați de atitudinea tatălui lor care, în loc să comercializeze produsele și să obțină bani, prefera să piardă...