Rezumat

Rezumatul romanului Moromeții de Marin Preda te va ajuta să îți reamintești cu exactitate cele mai importante evenimente care se petrec pe parcursul celor două volume. Vei găsi prezentată în detaliu scena cinei, dar și alte scene care își vor fi de folos pentru a redacta eseu cât mai ample în care să prezinți acțiunea acestui roman.

„Moromeții” de Marin Preda, roman postbelic, realist şi obiectiv, alcătuit din două volume, își demonstrează valoarea de excepție prin surprinderea complexităţii universului rural de dinainte şi de după cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel, viaţa obişnuită a ţăranului din Câmpia Dunării este tulburată de transformările istorice, criza familiei şi criza comunităţii ţărăneşti, oglindindu-se reciproc.

Morometii - Rezumat volumul 1

Acţiunea din primul volum al romanului se petrece vara, mai exact, cu trei ani înaintea declanşării celui de-al Doilea Război Mondial. Aceasta este structurată pe mai multe planuri: există un plan al familiei Moromete, dar și planuri în care au loc evenimente care ţin de celelalte familii din sat. Ilie Moromete este soţul Catrinei, tatăl Ilincăi şi al mezinului Niculae. El mai avea, însă, trei băieţi din prima căsătorie – Nilă, Paraschiv şi Achim – care erau nemulţumiţi de faptul că tatăl lor se recăsătorise, frustrarea fiindu-le alimentată de Guica, sora lui Moromete.

Primul volum debutează cu scena cinei. Modul în care membrii familiei sunt aşezaţi la masă conturează rolul fiecăruia în familie, dar şi relaţiile dintre aceştia. Ilie Moromete este capul familiei, tatăl autoritar care îi domină pe ceilalţi comeseni. Mezinul familiei, Niculae, era aşezat lângă mama sa, alături de surorile sale Tita şi Ilinca, pe când cei trei băieţi mai mari „stăteau spre partea din afară tindei”, fapt ce anticipă fuga acestora la Bucureşti şi dezintegrarea familiei.

Problemele economice ale familiei trezesc dorinţa băieţilor – Nilă, Paraschiv şi Achim – de a părăsi casa părintească pentru a pleca la Bucureşti şi a o lua de la început în capitală. Deranjaţi de atitudinea tatălui lor care, în loc să comercializeze produsele şi să obţină bani, prefera să piardă timpul disc...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in