Monografia satului

„Moromeții” este titlul unui roman apărut în două volume, scris de Marin Preda. Primul volum a fost publicat în anul 1955, în timp ce al doilea a apărut la doisprezece ani distanță de cel dintâi, în 1967. Unul dintre motivele pentru care „Moromeții” a rămas viu în amintirea cititorilor este reprezentat de imaginea satului tradițional din zona Câmpiei Dunării, cu aspectul, obiceiurile și tradițiile specifice.

Acțiunea romanului are loc în comuna Siliştea-Gumeşti, situată în nordul județului Teleorman, de-o parte și de alta a Pârâului Câinelui. Ea datează de aproximativ trei sute de ani și trece prin multe schimbări de-a lungul istoriei, păstrând, totodată, anumite caracteristici specifice. Una dintre acestea este poiana aflată în fața fierăriei lui Iocan, locul în care sătenii se întâlnesc pentru a discuta pe teme sociale și politice: „…Adunările cele mai zgomotoase aveau loc în poiana fierăriei mai ales duminica dimineața…”. 

Dintre obiceiuri, amintim jocurile copiilor, precum: șotronul, jocul călușului și de-a bobicul. Altele sunt de tip religios și social, marcând momente-cheie din existența umană. Astfel, întâlnim, în romanul lui Marin Preda, munca la câmp, pregătirile pentru secerat, treiera...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in