Monografia satului
„Moromeții” este titlul unui roman apărut în două volume, scris de Marin Preda. Primul volum a fost publicat în anul 1955, în timp ce al doilea a apărut la doisprezece ani distanță de cel dintâi, în 1967. Unul dintre motivele pentru care „Moromeții” a rămas viu în amintirea cititorilor este reprezentat de imaginea satului tradițional din zona Câmpiei Dunării, cu aspectul, obiceiurile și tradițiile specifice.
Acțiunea romanului are loc în comuna Siliştea-Gumeşti, situată în nordul județului Teleorman, de-o parte și de alta a Pârâului Câinelui. Ea datează de aproximativ trei sute de ani și trece prin multe schimbări de-a lungul istoriei, păstrând, totodată, anumite caracteristici specifice. Una dintre acestea este poiana aflată în fața fierăriei lui Iocan, locul în care sătenii se întâlnesc pentru a discuta pe teme sociale și politice: „…Adunările cele mai zgomotoase aveau loc în poiana fierăriei mai ales duminica dimineața…”.
Dintre obiceiuri, amintim jocurile copiilor, precum: șotronul, jocul călușului și de-a bobicul. Altele sunt de tip religios și social, marcând momente-cheie din existența umană. Astfel, întâlnim, în romanul lui Marin Preda, munca la câmp, pregătirile pentru secerat, treiera...