Lock

Fișă de lectură

Lock

Titlul operei literare: „Moromeții”

Autorul: Marin Preda

Date importante despre viața și activitatea autorului: Marin Preda a fost unul dintre cei mai importanți scriitori români postbelici, precum și directorul editurii „Cartea Românească”. Născut în data de 5 august 1922 în satul Siliștea-Gumești, județul Teleorman, se distinge în literatura română drept unul dintre cei mai buni și proeminenți scriitori. 

În aprilie 1942, Marin Preda își face debutul literar cu schița „Pârlitu'” în ziarul „Timpul”, unde se va angaja pe postul de corector. Va lucra apoi ca funcționar la Institutul de statistică și secretar de redacție la „Evenimentul zilei”. Ia parte la câteva ședințe ale cenaclului „Sburătorul”, condus de criticul Eugen Lovinescu, unde nuvela „Calul” produce asupra celor prezenți o impresie excelentă. Nuvela va fi inclusă în volumul său de debut din 1948, intitulat „Întâlnirea din pământuri”. Începând cu anul 1952, Marin Preda devine redactor la revista „Viața românească”. În 1956 primește Premiul de Stat pentru romanul „Moromeții”.

În 1968, Marin Preda este ales vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor. În 1970, devine director al editurii Cartea Românească, urmând ca mai apoi, în 1971, romanul său, „Marele singuratic”, să fie onorat cu premiul Uniunii Scriitorilor.
Marin Preda s-a stins din viață în anul 1980, la Mogoșoaia, în data de 16 mai.

Alte opere ale autorului:Cel mai iubit dintre pământeni”, „Intrusul”, „Desfășurarea”, „Delirul”, „Marele singuratic”, „Ana Roșculeț”, „Calul”, „Imposibila întoarcere”, „Întâlnirea din pământuri”, „Jurnal intim”, „Viața ca o pradă”, „Risipitorii”.

Specia literară: Roman

Tipul romanului: roman realist, obiectiv, roman al familiei

Genul literar: Genu...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in