Tema și viziunea despre lume

Vei putea realiza un eseu cât mai complex despre tema și viziunea despre lume în romanul Moromeții, folosindu-te de informațiile pe care le găsești pe această pagină. În plus, tot aici vei găsi rezolvarea pentru cerința de a scrie un eseu în care să prezinți tema și viziunea despre lume într-un roman studiat.

„Referitor la construcția subiectului și a discursului narativ, autorul își expune viziunea pe parcursul a două volume. Cele două volume ale romanului scot în evidență două generații, tatăl (Ilie Moromete) și fiul (Niculae Moromete), două personaje care intră în conflict, din cauza viziunilor de viață diferite. Planurile de acțiune sunt paralele și nu se intersectează. Există un plan al familiei Moromete (în fond, romanul Moromeții este și un roman de familie), dar și un plan în care se desfășoară acțiunea celorlalte familii din sat.

Tema romanului este rurală. Ilie Moromete, personaj principal în romanul «Moromeții», reprezintă țăranul care trăiește într-o perioadă istorică în schimbare, viața sa fiind influențată de modificările care apar în satul tradițional din acea perioadă. Fiind un personaj tipic pentru pătura socială a țărănimii, Ilie Moromete adoptă mentalitatea țărănească din vremea aceea: ignoră importanța școlii și pune accentul pe ceea ce asigură traiul familiei și îi dă respect în colectivitate: pământul. Prin urmare, tradiția de a munci pământul trebuie respectată cu strictețe, în detrimentul preocupării școlare.”

Tot aici vei găsi și un eseu mai scurt, care răspunde la cerința de a scrie un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinți tema și viziunea despre lume, reflectate într-un text narativ studiat, aparținând lui Marin Preda.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in