Relația dintre Ilie Moromete și Tudor Bălosu

Romanul „Moromeții” a fost publicat de Marin Preda în anul 1955. Este un roman de inspirație rurală, realist-obiectiv, având în centru satul și țăranul, precum și relația omului cu istoria. Acțiunea romanului „Moromeții” se desfășoară de-a lungul a două volume. Întâmplările din primul volum au loc în anul 1937, în satul Siliștea-Gumești, situat în Câmpia Dunării. Acțiunea primului volum se întinde aproximativ de sâmbătă seara până duminică noaptea (de la întoarcerea Moromeților de la câmp și până la fuga Polinei cu Birică). Se creează astfel impresia de dilatare a timpului. 

În incipitul celui de-al doilea volum se pune întrebarea: „În bine sau în rău se schimbase Moromete?”. Apar personaje noi, iar acțiunea acestui volum al romanului se întinde până în anii 1960. Aici are loc o prezentare detaliată a țăranului român, așa cum trăia el atât înainte, cât și după cel de-al Doilea Război Mondial.

Ilie Moromete, personajul principal și eponim al romanului, este prezentat ca un om aflat „între tinerețe și bătrânețe, când numai nenorociri sau bucurii mari mai pot schimba firea cuiva”. Încă de la începutul romanului, Ilie Moromete vede lucrurile „stând deasupra tuturor”, primind astfel indir...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in