Relația dintre Ilie Moromete și Catrina

Primul dintre cele două volume ale romanului „Moromeții” a fost publicat în anul 1955, într-o perioadă în care literatura română a avut parte de numeroase creații de mare diversitate, atât prin viziune cât și prin tematică. „Moromeții” continuă tradiția romanului de inspirație rurală, realist-obiectivă, începută de operele precum „Ion”, „Răscoala” și „Baltagul”. Pentru a realiza romanul, Marin Preda a exersat până și-a găsit stilul adecvat, scriind nuvelele „Dimineață de iarnă”, „O adunare liniștită” și schița „Salcâmul”.

Tema comună ambelor volume este de inspirație rurală, având în centru satul și țăranul, totul raportându-se la timp. Se dorește să se prezinte pierderea iluziilor personajului principal în ceea ce privește trăinicia proprietății țărănești individuale și libertatea morală în fața presiunilor capitaliste. Titlul romanului, constituit din pluralul numelui de familie, sugerează faptul că în centrul acțiunii ambelor romane stă familia lui Ilie Moromete, personajul principal al narațiunii. 

Moromete este prezentat de către narator ca având o personalitate puternică și extrem de bine conturată. Autorul subliniază marea deosebire între personajul Moromete de la începutul romanului și Moromete de la f...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in