Lock

Relația dintre două personaje

Lock

Vei afla ce duce la destrămarea relației dintre tată și fiu (Ilie Moromete-Niculae Moromete), citind cu atenție explicațiile de pe această pagină. De asemenea, acest material reprezintă și o variantă de soluționare a cerinței de a scrie un eseu în care să prezinți relația dintre două personaje dintr-un roman studiat.

„Interesantă și complicată din punctul de vedere al evoluției sale este relația dintre personajul principal Ilie Moromete și mezinul acestuia, Niculaie.

Având la bază tema familiei, romanul evidențiază în ambele volume relațiile familiale dintre membrii familiei Moromete. Ilie Moromete, personajul principal și eponim al romanului Moromeții, reprezintă țăranul care trăiește într-o perioadă istorică în schimbare, viața sa fiind influențată de modificările care apar în satul tradițional. El este soțul Catrinei, tatăl Ilincăi și al mezinului Niculae. Moromete mai avea, însă, trei băieți din prima căsătorie – Nilă, Paraschiv și Achim – aceștia părăsindu-și ulterior casa părintească, spre disperarea tatălui, cu scopul de a duce o viață mai bună în București. Plecarea băieților anunță destrămarea familiei și afectează nu doar relațiile dintre personaje, ci și destinele acestora. Titlul romanului explică viziunea autorului și evidențiază drama familiei Moromete.

Prima secvență narativă, complexă prin natura semnificațiilor sale, este scena cinei, aceasta fiind ilustrativă pentru evidențierea statutului inițial al celor două personaje – Ilie Moromete și Niculaie. Modul în care membrii familiei sunt așezați la masă conturează rolul fiecăruia în familie, dar și relațiile dintre aceștia. Astfel, observăm faptul că Ilie Moromete este capul familiei, tatăl autoritar care îi domină pe ceilalți comeseni: «Numai Moromete stătea parcă deasupra tuturor». Mezinul familiei, Niculae, stătea pe jos, neavând scaun la masă, lucru care evidențiază faptul că băiatul are un statut nesemnificativ, nefiind luat în considerare de ceilalți membri ai familiei.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in