Relația dintre două personaje

Vei afla ce duce la destrămarea relației dintre tată și fiu (Ilie Moromete-Niculae Moromete), citind cu atenție explicațiile de pe această pagină. De asemenea, acest material reprezintă și o variantă de soluționare a cerinței de a scrie un eseu în care să prezinți relația dintre două personaje dintr-un roman studiat, regăsită la sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului din 2011 sau în sesiunea august - septembrie 2017 pentru elevii de la profilul uman.

„Interesantă și complicată din punctul de vedere al evoluției sale este relația dintre personajul principal Ilie Moromete și mezinul acestuia, Niculaie.

Având la bază tema familiei, romanul evidenţiază în ambele volume relațiile familiale dintre membrii familiei Moromete. Ilie Moromete, personajul principal și eponim al romanului Moromeții, reprezintă țăranul care trăiește într-o perioadă istorică în schimbare, viața sa fiind influențată de modificările care apar în satul tradițional. El este soțul Catrinei, tatăl Ilincăi și al mezinului Niculae. Moromete mai avea, însă, trei băieţi din prima căsătorie – Nilă, Paraschiv și Achim – aceştia părăsindu-şi ulterior casa părintească, spre disperarea tatălui, cu scopul de a duce o viaţă mai bună în Bucureşti. Plecarea băieţilor anunţă destrămarea familiei şi afectează nu doar relaţiile dintre personaje, ci și destinele acestora. Titlul romanului explică viziunea autorului și evidențiază drama familiei Moromete.

Prima secvenţă narativă, complexă prin natura semnificaţiilor sale, este scena cinei, aceasta fiind ilustrativă pentru evidenţierea statutului iniţial al celor două personaje – Ilie Moromete și Niculaie. Modul în care membrii familiei sunt așezați la masă conturează rolul fiecăruia în familie, dar și relațiile dintre aceştia. Astfel, observăm faptul că Ilie Moromete este capul familiei, tatăl autoritar care îi domină pe ceilalți comeseni: «Numai Moromete stătea parcă deasupra tuturor». Mezinul familiei, Niculae, stătea pe jos, neavând scaun la masă, lucru care evidenţiază faptul că băiatul are un statut nesemnificativ, nefiind luat în considerare de ceilalți membri ai familiei.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in