Particularitățile textului narativ
Avându-l drept autor pe Marin Preda, unul dintre cei mai importanți prozatori români, „Moromeții” este considerat a fi capodopera scriitorului. Opera reflectă preocuparea intensă a autorului pentru situația dificilă a țărănimii române în contextul colectivizării de după cel de-al Doilea Război Mondial. Primul volum din „Moromeții” a apărut în anul 1955, iar cel de-al doilea, doisprezece ani mai târziu, în 1967.
Tema operei este tipică lui Marin Preda, intens preocupat de confruntarea dintre individ și istorie. Astfel, romanul de față urmărește derularea vieților sătenilor pe fundalul destrămării satului tradițional românesc. Lumea satului este prezentată mai ales din perspectiva familiei Moromete, și cu precădere prin ochii tatălui, Ilie Moromete. Pentru Moromete, în a cărui conștiință se reflectă criza satului tradițional românesc, acest fenomen reprezintă moartea unei lumi întregi, astfel încât el rămâne „cel din urmă țăran”.
Acțiunea romanului se desfășoară de-a lungul a două volume, pe mai multe planuri narative. Primul volum cuprinde întâmplări petrecute în anul 1937, în satul Siliștea-Gumești, situat în „câmpia Dunării”. Evenimentele sunt cuprinse într-o perioadă de timp relativ scurtă, aproximativ de sâmbătă seara p...