Particularități de construcție a unui personaj
Pe această pagină vei găsi o prezentare amplă a personajului eponim, Ilie Moromete, dar și metodele pe care Marin Preda le folosește pentru a contura profilul acestui personaj. De asemenea, vei avea un model de rezolvare a cerinței de a scrie un eseu în care să prezinți particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un roman studiat.
„Ilie Moromete, personajul principal și eponim al romanului Moromeții, reprezintă țăranul care trăiește într-o perioadă istorică în schimbare, viața sa fiind influențată de modificările care apar în satul tradițional. Caracterizat direct, din punct de vedere fizic, Ilie Moromete se află «între tinerețe și bătrânețe, când numai nenorociri sau bucurii mari mai pot schimba firea cuiva». Încă de la începutul romanului Ilie Moromete vede lucrurile «stând deasupra tuturor», primind astfel indirect statutul de «cap al familiei», firea autoritară dobândită fiind necesară pentru a stăpâni «cu privirea pe fiecare».
Cu ajutorul caracterizării directe putem observa, așadar, un personaj cu personalitate complexă, ce se distinge față de restul personajelor din lumea satului. Prin intermediul focalizării interne ca perspectivă narativă, naratorul reușește să emită păreri ce sunt puse în seama altor personaje. În acest sens, interesant este felul în care îl vede Niculae pe tatăl său. Acesta nu și-a înțeles niciodată tatăl, care devenea de nerecunoscut: «Nu se mai putea vorbi cu el, spuneai una și el asculta și ai fi zis că înțelegea, ca să te pomenești pe urmă că răspunsurile pe care ți le dădea veneau din altă parte...». Cât despre celelalte personaje, Catrina îl percepe uneori pozitiv, gata să se amuze la glumele lui.”