Particularități de construcție a personajului Niculae

Romanul „Moromeții” îl are drept autor pe Marin Preda și a fost publicat în două volume. Primul a apărut în anul 1955 și a avut mai mult succes (atât în rândul criticilor, cât și al cititorilor) decât al doilea, publicat doisprezece ani mai târziu, în anul 1967. Opera surprinde apusul unei epoci și schimbarea destinului unei întregi clase sociale, odată cu reforma agrară din 1945 și evenimentele produse ulterior.

Fiind o operă epică, romanul conține atât acțiune, cât și personaje ce participă la aceasta. În centrul atenției se află familia Moromete, formată din: Ilie Moromete (tatăl), Catrina (cea de-a doua soție a lui Ilie), Paraschiv, Nilă și Achim (fiii lui Ilie Moromete din prima lui căsătorie), Tița, Ilinca, Niculae (copiii rezultați din cea de-a doua căsătorie a lui Ilie).

Niculae este mezinul familiei Moromete. Personaj secundar, masculin, individual, acesta se confruntă cu o relație dificilă între el și tatăl său. Fire contemplativă, dar practică, Ilie Moromete își privește fiul în primul rând din punctul de vedere al rolului său în cadrul gospodăriei. Astfel, conform tatălui, treaba lui Niculae era să ducă și să aducă oile la păscut, și nu să plece la studii, așa cum își dorea acesta. Aliata lui Niculae este...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in