Particularități de construcție a personajului Catrina
Romanul „Moromeții” este una dintre capodoperele scriitorului român Marin Preda, care, preocupat de situația țărănimii române după colectivizare, a creat povestea unei familii de țărani din Câmpia Dunării care se confruntă cu aceeași problemă. Romanul se împarte în două volume, dintre care primul a fost publicat în 1955, iar cel de-al doilea, abia doisprezece ani mai târziu, în 1967.
Familia Moromete se compune din cei doi soți, Ilie și Catrina, împreună cu cei șase copii ai lor. Ilie Moromete are trei copii dintr-o căsnicie anterioară (Paraschiv, Achim și Nilă), iar ceilalți trei (Ilinca, Tița și Niculae) sunt ai lui și ai Catrinei. Cel care va aprinde principalul conflict în cadrul familiei va fi Niculae, care, dorind să învețe în loc să muncească pământul, se refugiază în brațele mamei sale, Catrina, singura care îl înțelege și îl încurajează.
Catrina, personaj secundar, feminin, individual, este cea de-a doua soție a lui Ilie Moromete. Văduvă de război, copleșită de munca la câmp și treburile gospodăriei, Catrina duce un trai greu, ce presupune eforturi multiple. Modul de așezare la masă oferă indicii legate de poziția Catrinei în familie („jumătate întors spre străchinile și oalele cu mâncare de pe ...