Modul în care se reflectă o temă
În cazul în care vei primi cerința de a scrie un eseu în care să prezinți modul în care se reflectă cele două teme centrale ale romanului Moromeții de Marin Preda, familia și universul rural, vei putea folosi explicațiile oferite pe profesorii Liceunet pe această pagină.
„Fiind un roman realist, se prezintă o realitate care marchează existența umană din mediul rural, situație provocată de schimbările care au loc înainte și după al Doilea Război Mondial, tema familiei conturându-se inevitabil. Privitor la construcția subiectului și a discursului narativ, autorul își expune viziunea pe parcursul a două volume. Acestea scot în evidență două generații, tatăl (Ilie Moromete) și fiul (Niculae Moromete), două personaje care intră în conflict din cauza viziunilor de viață diferite. În ceea ce privește felul în (...)
Imaginea familiei este reliefată chiar din titlul romanului, care explică viziunea autorului și evidențiază drama familiei Moromete: destrămarea acesteia prin fuga celor trei băieți la București, plecarea Catrinei la fiica din prima căsătorie și distanțarea lui Niculae. Încă de la începutul romanului, prin scena cinei observăm că Ilie Moromete domină familia „stând deasupra tuturor”. Primind astfel, indirect, statutul de „cap al familiei”, Moromete stăpânește „cu privirea pe fiecare”.”