Tudor Bălosu
Romanul „Moromeții” este considerat a fi una dintre capodoperele lui Marin Preda, alături de „Cel mai iubit dintre pământeni”, ultimul roman al scriitorului. Opera de față prezintă procesul de destrămare al vechiului sat românesc, ale cărui principii de funcționare dispar odată cu apariția procesului de colectivizare. Romanul se compune din două volume, primul fiind publicat în anul 1955, iar cel de-al doilea, în 1967.
Opera se remarcă prin numeroase calități, printre care se numără și construcția riguroasă a personajelor. Unul dintre personajele semnificative ale romanului este Tudor Bălosu, vecinul lui Ilie Moromete. Acesta este caracterizat atât în mod direct (de către autor și alte personaje), cât și în mod indirect.
Personaj secundar, masculin și individual, Tudor Bălosu este vecinul Moromeților, un om mai înstărit decât ei și totodată, cel care dorea să cumpere salcâmul familiei. Situația materială a lui Bălosu reiese, în primul rând, din descrierea casei acestuia, realizată în comparație cu cea a lui Ilie Moromete („Casa lui Tudor Bălosu avea trei odăi mari, spre deosebire de a Moromeților, care avea două. Odaia în care stătea era curată, cu paturi de fier cu tăblii”). Are doi copii, un băiat și o ...