Niculae Moromete

„Moromeții” este unul dintre cele mai apreciate romane ale lui Marin Preda, alături de „Cel mai iubit dintre pământeni”. Publicat inițial în anul 1955, romanul a fost urmat de un al doilea volum în 1967. Opera surprinde sfârșitul unei ere, din perspectiva țăranilor români, ale căror vieți s-au schimbat radical după colectivizare.

Niculae Moromete este un personaj secundar, masculin și individual în romanul „Moromeții”, precum și un alter-ego al autorului. Mezinul familiei, el este ultimul dintre cei trei copii ai lui Ilie și ai Catrinei. Are cinci frați: Paraschiv, Nilă, Achim (frați vitregi, din prima căsătorie a tatălui), Tița și Ilinca (două surori, din căsătoria lui Ilie cu mama mezinului).

Caracterizare directă

Niculae Moromete este caracterizat în mod direct: de către narator, de către alte personaje, precum și prin autocaracterizare. În debutul romanului, el este victima ironiilor fraților mai mari, care-l terorizează. Un episod reprezentativ este acela în care Achim, văzând că fratele lui făcea mofturi la masă, îi spune: „Dacă mănânci, mi-ești ca un frate, Niculae [...] dacă nu mănânci, mi-ești ca doi.”. Din acest motiv, personajul se vede nevoit să învețe să facă lucruri care nu-i stau în caracter („Vrând-nevrând, învățase să se lupte și să se bată cu ciomagul”). 

Lui Niculae nu-i place nici să aibă grijă de oi, întrucât nu i se potrivește viața de țăran. Tragedia personajului este această nepotrivire, întrucât el corespunde ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in