Ilie Moromete

Moromeții este un roman realist care surprinde tema țăranului și a pământului folosind mijloacele artei moderne și distanțându-se atât de tradiționalismul interbelic, cât și de modernismul acestei perioade. Moromete, personajul principal, este descris ca un alt fel de țăran ce se bucură de autonomie și se desăvârșește pe sine în deplină libertate. Așadar, Moromeții reprezintă cartea unui singur personaj: Ilie Moromete.

Caracterizarea directă

Personajul principal și eponim al operei Moromeții, Ilie Moromete, este prezentat ca dinamic, în același timp progresiv și regresiv, în evoluție și involuție pe parcursul romanului. Moromete este caracterizat de către narator astfel: „Om între doua vârste, pe care mari bucurii sau mari nenorociri îl pot schimba”. Moromete, reprezentând tipul țăranului român din Câmpia Dunării în perioada interbelică, este prezentat de către narator ca având o personalitate puternica și extrem de bine conturată, subliniind pe parcurs marea deosebire între personajul Moromete de la începutul romanului și acel Moromete de la final.

Caracterizarea directă a personajului Ilie Moromete, realizată de către narator, îl dezvăluie pe Moromete ca un om cu personalitate complexă ce se distinge față de ceilalți în lumea satului. De menționat este faptul că naratorul nu enumeră trăsături, ci doar le sugerează. Cu ajutorul focalizării interne ca perspectivă narativă, naratorul reușește să emită păreri ce sunt puse în seama altor personaje.

Cât despre celelalte personaje, Catrina îl percepe uneori pozitiv, gata să se amuze la glumele lui. Adesea, ea îi face reproșuri și îl descrie ca pe un om cu sufletul negru de răutate și de tutun. Catrina evidențiază mai ales ateismul lui Moromete, un om care trăiește într-un univers desacralizat. Cocoșilă, deși îi adresează lui Moromete apelative jignitoare, îl admiră tacit și chiar îl invidiază deoarece „știa să găsească în ziar astfel de lucruri”. Mai mult decât atât, Moromete „avea ciudatul dar de a vedea lucrurile care lor le scăpau, pe care ei nu le vedeau.”

Țugurlan, interesat în a descoperi ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in