Catrina

„Moromeții” este unul dintre cele mai apreciate romane ale lui Marin Preda, alături de „Cel mai iubit dintre pământeni”. Publicat inițial în anul 1955, romanul a fost urmat de un al doilea volum în 1967. Opera surprinde sfârșitul unei ere, din perspectiva țăranilor români, ale căror vieți s-au schimbat radical după colectivizare.

Catrina Moromete este un personaj secundar, feminin și individual în romanul „Moromeții”. Ea este cea de-a doua soție a lui Ilie Moromete, protagonistul. Din prima căsătorie, în urma căreia rămăsese văduv, Moromete are trei băieți: Paraschiv, Achim și Nilă. Din căsătoria cu Catrina au rezultat ceilalți trei copii: Ilinca, Tița și Niculae.

Caracterizare directă

Catrina Moromete este caracterizată în mod direct: prin autocaracterizare, de către narator, precum și de către alte personaje. Ilie Moromete i se adresează uneori cu apelativul „proasto” și o ironizează adesea („— De ce să mâncăm câinele, fă, proasto? întrebă Moromete [...] De ce să mâncăm, fa, zăltato, sărito de la locul tău. E bun câinele de mâncat, fă? E bun să te mănânce el pe tine!”). 
În comunicarea dintre cei doi soți se întrevăd mugurii conflictului, cauzat de frustrările privind promisiunea pe care Moromete n-o respectase, în legătură cu trecerea casei și pe numele ei. Termenii precum „zăltato, sărito de la locul tău”, sunt meniți să accentueze starea agitată a personajului, întrucât Catrina era bântuită de o anxietate perpetuă în urma relației tensionate ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in