Alte personaje

Paraschiv

Cel mai mare dintre copiii lui Moromete din prima căsnicie, Paraschiv împărtășește ura celorlalți doi frați ai săi pentru Catrina („Paraschiv ridică fruntea și-o privi pe femeie cu o ură cuibărită în el de pe vremea când mama lui bună murise”), puternic influențat de Guica, sora lui Ilie. Personaj secundar, masculin, individual, Paraschiv are autoritate asupra lui Achim și Nilă („— Stai, mă, acilea, nu fi prost! bolborosi Paraschiv lovindu-l cu cotul în burtă.”), el fiind cel care-i convinge, în cele din urmă (ajutat de Guica), să plece de acasă.

Asemenea lui Achim, Paraschiv nu mai apare aproape deloc în partea a doua a romanului. Moromete este foarte nemulțumit de el, ceea ce aflăm dintr-o conversație pe care protagonistul o are cu Nilă („Văz că Paraschiv ăsta, degeaba a făcut armata. Nu se însoară, nu se gândește la nimic...”). El nu se grăbește să se căsătorească, având de gând să trăiască la București și să muncească pentru a avea un trai mai bun („Dă-le-n iacacine de fete!”). Grăbit să plece de acasă, Paraschiv considera că traiul în satul natal, alături de Ilie Moromete, era mai rău decât cel din armată, iar tatăl se folosise de el și frații lui, punându-i să muncească („— Am ajuns bătaia ta de joc; după ce că ți-am muncit o viață întreagă, nici să dormim nu ne lași!”).

Nilă

Nilă este al doilea dintre cei trei fii ai lui Moromete, născuți înainte de căsătoria acestuia cu Catrina. Personaj secundar, masculin, individual, Nilă apare adeseori î...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in