Moromeții
Romanul Moromeții aparține scriitorului român Marin Preda, iar cele două volume care îl compun prezintă lumea satului românesc din Câmpia Dunării înainte și după cel de-al doilea Război Mondial. Cele două teme centrale ale operei sunt cea rurală și cea a familiei, autorul reușind să descrie cât mai în detaliu elementele care compun satul tradițional. Deși toate personajele romanului sunt realiste și intrigante prin complexitatea lor, accentul este pus pe Ilie Moromete, capul familiei Moromete și personajul central al acestui text. Acesta se bucură de autonomie și se simte împăcat cu sine numai în deplină libertate.
Fiind o operă atât de complexă și una dintre cele mai reprezentative ale lui Marin Preda, romanul Moromeții se regăsește în programa școlară, cât și în cea pentru examenul de Bacalaureat. Așadar, va trebui să știi să prezinți tema și viziunea despre lume a autorului, particularitățile romanului postbelic, să evidențiezi relația dintre Ilie Moromete și fiul Niculae, să conturezi portretul lui Ilie Moromete sau al oricărui personaj semnificativ din acest text (Niculae, Catrina, Țugurlan sau Tudor Bălosu - personaje secundare), dar și să știi care sunt secvențele cele mai semnificative atunci când scrii o prezentare pe momentele subiectului (scena cinei, scena salcâmului) sau când te documentezi asupra aprecierilor critice ale romanului. Tot aici vei găsi o paralelă cu romanul Ion, dar și un material care conține cele mai semnificative secvențe ale romanului Moromeții.
Consultând eBook-ul vei reuși să înțelegi cât mai bine romanul Moromeții, să demonstrezi că este o operă realistă, obiectivă postbelică și să scrii eseuri după structura celor de la examenul de Bacalaureat.
Toate aceste detalii, dar și alte explicații folositoare au fost incluse de profesorii de limba și literatura română cu care colaborează echipa Liceunet în acest ghid.