Lock

Moromeții

Lock

„Moromeții” este un roman social scris de Marin Preda și publicat în două volume. Primul volum a apărut în 1955, iar al doilea volum a fost publicat în 1967. Cartea a fost editată de Editura de Stat pentru Literatură și Artă și s-a bucurat de un mare succes, consacrându-l pe autor ca una dintre figurile literare de seamă din perioada postbelică în România.

Opera prezintă lumea satului românesc din Câmpia Dunării înainte și după cel de-al doilea Război Mondial. Cele două teme centrale ale operei sunt cea rurală și cea a familiei, autorul reușind să descrie cât mai în detaliu elementele care compun satul tradițional. Deși toate personajele romanului sunt realiste și intrigante prin complexitatea lor, accentul este pus pe Ilie Moromete, capul familiei Moromete și personajul central al acestui text. Acesta se bucură de autonomie și se simte împăcat cu sine numai în deplină libertate.

Fiind o operă atât de complexă și una dintre cele mai reprezentative ale lui Marin Preda, romanul „Moromeții” se regăsește în programa școlară, cât și în cea pentru examenul de Bacalaureat. Așadar, va trebui să știi să prezinți tema și viziunea despre lume a autorului, particularitățile romanului postbelic, să evidențiezi relația dintre Ilie Moromete și fiul Niculae, să conturezi portretul lui Ilie Moromete sau al oricărui personaj semnificativ din acest text (NiculaeCatrina, Țugurlan sau Tudor Bălosu - personaje secundare).

Totodată, este esențial să știi cum să scrii un rezumat pe capitole, pe momentele subiectului sau să prezinți cele mai semnificative secvențe ale romanului (scena cinei, scena secerișului, scena salcâmului). În cadrul acestui eBook vei găsi eseuri despre conflictele din roman, perspectiva narativă, condiția țăranului, o paralelă cu romanul Ion, dar și un material care conține detalii despre felul în care criticii literari au perceput acest roman.

Consultând eBook-ul vei reuși să înțelegi cât mai bine romanul „Moromeții” să demonstrezi că este o operă realistă, obiectivă postbelică și să scrii materiale a căror structură este similară cu cea a eseului cerut la subiectul III de la examenul de Bacalaureat.

 

Autori: Anamaria Mureșan, Alexandra Jebelean, Ioana Mititelu, Gianina Haneș

Moromeții de Marin Preda - Interpretarea textului literar

Editura Better Students

Timișoara

2023

ISBN 978-606-95649-7-4

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Moromeții

[29]
Review-urile utilizatorilor
 • 05.03.2015
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Referatul este usor de inteles, fiind scris intr-un stil apropiat elevului. Consider ca incipitul este cel mai bine realizat, intrucat intruneste toate elementele cerute de obicei aici.
 • 27.06.2015
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Inca nu l am citit dar sunt ferm convinsa ca este la fel de bun ca si celelalte comentarii descarcate de pe acest site.
 • 03.03.2021
  Scris de Elev in clasa a 8-a
  e super
 • 18.04.2019
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Excelent!