Marin Preda

Moromeții

Romanul Moromeții aparține scriitorului român Marin Preda, iar cele două volume care îl compun prezintă lumea satului Românesc din Câmpia Dunării înainte și după cel de-al doilea Război Mondial. Cele două teme centrale ale operei sunt cea rurală și cea a familiei, autorul reușind să descrie cât mai în detaliu elementele care compun satul tradițional. Deși toate personajele romanului sunt realiste și intrigante prin complexitatea lor, accentul este pus pe Ilie Moromete, capul familiei Moromete și personajul central al acestui text. Acesta se bucură de autonomie și se simte împăcat cu sine numai în deplină libertate.

Fiind o operă atât de complexă și una dintre cele mai reprezentative ale lui Marin Preda, romanul Moromeții se regăsește în programa școlară, cât și în cea pentru examenul de Bacalaureat. Așadar, va trebui să știi să prezinți tema și viziunea despre lume a autorului, să evidențiezi relația dintre Ilie Moromete și fiul Niculaie, să conturezi portretul lui Ilie Moromete sau al oricărui personaj semnificativ din acest text, dar și să știi care sunt secvențele cele mai semnificative atunci când scrii o prezentare pe momentele subiectului (scena cinei, scena salcâmului). Toate aceste detalii, dar și alte explicații folositoare au fost incluse de profesorii de limba și literatura română cu care colaborează echipa Liceunet în acest ghid. Consultându-le vei reuși să înțelegi cât mai bine romanul Moromeții, să demonstrezi că este o operă realistă, obiectivă postbelică și să scrii eseuri după structura celor de la examenul de Bacalaureat.

Click aici pentru a citi eBook-ul acum


Review-urile utilizatorului pentru: Moromeții

Cel mai util pozitiv review

6 din 10 utilizatori consideră acest review util

6 6 6 6 6 6

Este un eseu complet, multumesc!

Scris de: Elev in clasa a 12-a

VS.

Cel mai util negativ review

1 din 1 utilizatori consideră acest review util

5 5 5 5 5 5


6 din 10 utilizatori au găsit acest review ca fiind util:
6 6 6 6 6 6

, 30.04.2015

Este un eseu complet, multumesc!

Scris de: Elev in clasa a 12-a


3 din 3 utilizatori au găsit acest review ca fiind util:
6 6 6 6 6 6

, 05.03.2015

Referatul este usor de inteles, fiind scris intr-un stil apropiat elevului. Consider ca incipitul este cel mai bine realizat, intrucat intruneste toate elementele cerute de obicei aici.

Scris de: Elev in clasa a 12-a


1 din 1 utilizatori au găsit acest review ca fiind util:
6 6 6 6 6 6

, 08.05.2017

Prezentare complexa a operei,eseu in care am regăsit cele mai importante informații legate de opera lui Marin Preda!


2 din 4 utilizatori au găsit acest review ca fiind util:
6 6 6 6 6 6

, 08.06.2015

Foarte bun comentariul!

Scris de: Elev in clasa a 12-a