Lock

Rezumat

Lock

Romanul „Marele singuratic” este, din anumite puncte de vedere, o continuare a romanului „Moromeții”, ambele avându-l drept autor pe Marin Preda. Textul se concentrează asupra vieții fiului cel mic, Niculae Moromete, a cărui maturizare am observat-o în romanul precedent, și al cărui destin îl urmărim în cel de față. Pentru „Marele singuratic”, autorul a fost distins cu premiul Uniunii Scriitorilor. 

Spre deosebire de Niculae din romanul „Moromeții”, un copil (mai apoi, un tânăr) inițial sfios, a cărui unică dorință era să aibă posibilitatea de a studia, în „Marele singuratic” observăm schimbări radicale. Niculae fusese exclus din partidul comunist, unde se înscrisese anterior („Moromeții”, volumul al doilea) și se recalifică muncind la seră și devenind apoi inginer horticol la o fermă. În timp ce lucra la seră, o întâlnește pe Simina Golea, o pictoriță de care se îndrăgostește.

Alături de Simina, Niculae cunoaște și alți artiști, care se întâlnesc în palatul Mogoșoaia, naționalizat în vremea regimului comunist. Palatul devenise un loc de recreere ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in