Rezumat

Rezumatul romanului Cel mai iubit dintre pământeni scris de Marin Preda este unul foarte complex și îți prezintă viața protagonistului Victor Petrini, accentul fiind pus pe relațiile amoroase ale acestuia și încercările lui de a fi iubit și împlinit. Astfel, vei afla care sunt evenimentele care se petrec în cele zece părți în care au fost structurate cele trei volume.

Volumul întâi se deschide cu o meditație a protagonistului, Victor Petrini, referitoare la moarte. Avem, deci, de-a face încă de la început cu tema inevitabilului. Aflăm că va fi condamnat la închisoare pe viaţă, iar prietenul său, fost judecător, îl sfătuise să scrie tot ce s-a întâmplat. Petrini meditează la libertate și negarea acesteia, la fiica sa, precum și la anii adolescenței sale. Descrie anii tinereții ca fiind o perioadă de-a lungul căreia „timpul nu mai avea răbdare”. Își amintește de el însuși în postura de adolescent singuratic, cu o atitudine mereu tranșantă, ceea ce i-a asigurat insuccesul în rândul fetelor. Ne dăm seama încă de pe acum de faptul că, de-a lungul existenței sale, femeile au reprezentat în continuare o sursă de durere și dezamăgiri.

Pe lângă caracterul fără perdea, Petrini era și ateu, ceea ce nu era o realitate foarte comună. Din această cauză au loc adesea altercații între Victor și mama sa, față de care afișa aceeași duritate. În scurt timp, asemenea lui Lucifer, devine profund revoltat împotriva lui Dumnezeu, închizându-se în sine.

Aflăm apoi și despre prima experiență amoroasă împărtășită a lui Victor, când o întâlnește pe Nineta din clasa a şasea. Aceasta a fost prima iubire a lui Petrini, însă gradele de implicare sentimentală a celor doi în relație erau incompatibile, Nineta fiind o prostituată pentru care contactul fizic însemna cu totul altceva decât pentru Victor. Astfel, cei doi s-au despărțit. După ce a avut probleme în familie din cauza fetei, odată ce povestea s-a aflat, Petrini a luat bacalaureatul, a intrat la Facultatea de Litere şi Flosofie, dar pe Nineta nu a mai întâlnit-o.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in