Fișă de lectură

Aici vei găsi fișa de lectură pentru romanul Cel mai iubit dintre pământeni scris de Marin Preda. Citește elementele prezentate de noi în fișa de lectură a romanului pentru o pregătire mai bună a orelor de clasă.

Titlul operei literare: „Cel mai iubit dintre pământeni”

Autorul: Marin Preda

Date importante despre viața și activitatea autorului: Marin Preda a fost unul dintre cei mai de seamă scriitori români postbelici. Acesta s-a născut în data de 5 august 1922 în satul Siliștea-Gumești, județul Teleorman.
Debutul literar al scriitorului are loc în aprilie 1942, cu schița „Părlitu'”, în ziarul „Timpul”, la câteva ședințe ale cenaclului „Sburătorul”, condus de criticul Eugen Lovinescu, unde impresionează auditoriul cu nuvela „Calul”. Opera este inclusă în volumul său de debut din 1948, intitulat „Întâlnirea din pământuri”. 
În anul 1952, Marin Preda devine redactor la revista „Viața românească”, urmând ca în 1956 să fie distins cu Premiul de Stat pentru romanul „Moromeții”. În 1968, Marin Preda este ales vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, iar doi ani mai târziu, devine director al editurii „Cartea Românească”.
Marin Preda s-a stins din viață în anul 1980, la Mogoșoaia, în data de 16 mai, iar apropiații scriitorului consideră că moartea acestuia este legată de romanul „Cel mai iubit dintre pământeni” și implicațiile sale politice. Mormântul lui Preda se află în Cimitirul Bellu.

Alte opere ale autorului:Moromeții” (vol.I în 1955 şi vol. al II-lea în 1967), „Risipitorii” (1962), „Intrusul” (1968), „Marele singuratic” (1972), „Delirul” (1975)

Specia literară: Roman

Tipul romanului: roman psihologic de tip subiectiv, roman total (reunește mai multe tipuri ale acestei specii: jurnalul, romanul de dragoste, politic, social, eseistic, psihologic).

Genul literar: Genul epic

Semnificația titlului: Titlul romanului face referire la o replică a ultimei iubite a protagonistului, Suzy Culala. Aceasta îl întreabă: „Ce mai faci tu, cel mai iubit dintre pământeni?”. În mod ironic, lipsa de sinceritate a lui Suzy cauzează condamnarea și închiderea personajului principal. Astfel, „cel mai iubit dintre pământeni”, departe de a fi un personaj fericit, este în permanență chinuit de cei pe care îi iubește.

Tema principală: Tema romanului este iluzia fericirii atinsă prin iubire, caracteristică tipologiei intelectualului aspirant către absolut. La această iluzie se adaugă imposibilitatea evadării individului din contextul istoric în care trăiește. Marin Preda dezvoltă tema raportului dintre ființa umană şi istorie, a destinului...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in