Tema și viziunea despre lume

Vei afla cum percepe Victor Petrini legătura dintre iubire și fericire citind eseul care prezintă tema și viziunea despre lume în romanul Cel mai iubit dintre pământeni de Marin Preda. Totodată, vei ști cum să răspunzi corect la cerința primită de elevii care au susținut examenul de Bacalaureat în anul 2012, sesiunea august-septembrie.

Tema centrală a romanului este iluzia fericirii atinsă prin iubire, precum și imposibilitatea evadării individului din contextul istoric în care se află. Pe parcursul acestuia, Marin Preda dezvoltă tema raportului dintre ființa umană şi istorie, a destinului în mâinile căruia omul devine o jucărie. 

Cu toate acestea, „Cel mai iubit dintre pământeni” abordează multe alte teme secundare: înstrăinarea de părinți sub forma dezrădăcinării, căreia i se adaugă pierderea religiei, violența relațiilor sociale, precum și sublimul alăturat terorii în iubire.

Viziunea autorului, transferată asupra personajului-narator, Victor Petrini, se referă la ideea cum că iubirea de sine stătătoare nu are valoare, ci o dobândește numai în măsura în care se răsfrânge asupra celorlalți, făcându-i să se simtă fericiți și împliniți. Din această cauză, portretul romantic al lui Petrini este relevat prin intermediul a două relații semnificative, una cu Matilda, iar cealaltă, cu Suzy Culala. Din păcate, în loc să reprezinte pentru Petrini idealul visat, ambele povești au eșuat spectaculos. Astfel, personajul a găsit ceea ce căuta în Silvia, fiica sa și a Matildei, căreia îi dedică întreaga sa existență, golită în acel moment de sens. Autorul descrie cu o sensibilitate sporită relația tandră dintre părinte si copilul său.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in