Particularități de construcție a unui personaj

Informațiile pe care le găsești în acest eseu te vor ajuta să construiești portretul personajului principal al romanului „Cel mai iubit dintre pământeni”, Victor Petrini, dar și să rezolvi cerința de a scrie un eseu în care să prezinți particularitățile unui personaj studiat.

„Cel mai iubit dintre pământeni” este un roman inedit în literatura română, de o complexitate ieșită din comun. Apărut în anul 1980, el înfățișează societatea românească pe parcursul a două decenii (1940-1960), abordând subiectul legăturii inevitabile dintre destinul uman și istorie.

Tema centrală a romanului este modul de raportare al omului la mitul iubirii, al fericirii atinse pe calea dragostei. Asistăm astfel la povestea lui Victor Petrini, protagonistul romanului, care este împins de contextul istoric schimbător la numeroase experiențe, mai mult sau mai puțin dorite. Cea mai mare parte a romanului este narată la persoana întâi, din perspectiva personajului însuși.

Profesor de filosofie și intelectual, Petrini își analizează existența în detaliu de-a lungul timpului petrecut în închisoare. Caracterizarea lui Petrini este realizată cu precădere în mod indirect, portretul său fiind conturat cu ajutorul relației sale cu alte personaje, prin intermediul propriilor acțiuni, al monologului interior, prin observar...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in