Particularități de construcție a unui personaj

Informațiile pe care le găsești în acest eseu te vor ajuta să construiești portretul personajului principal al romanului Cel mai iubit dintre pământeni, Victor Petrini, dar și să rezolvi cerința de a scrie un eseu în care să prezinți particularitățile unui personaj studiat, regăsită în subiectul primit de elevii de la profilul real la Bacalaureatul din sesiunea august-septembrie, 2013.

Profesor de filosofie și intelectual, Petrini își analizează existența în detaliu de-a lungul timpului petrecut în închisoare. Caracterizarea lui Petrini este realizată cu precădere în mod indirect, portretul său fiind conturat cu ajutorul relației sale cu alte personaje, prin intermediul propriilor acțiuni, al monologului interior, prin observarea mediului de viață al personajului, precum și prin comentariul auctorial.

Cu toate acestea, pe parcursul romanului ni se prezintă și portretul fizic al lui Petrini prin autocaracterizare: «Aveam figură frumoasă fizic, dar urâtă în expresie», cu «sprâncene groase, de timpuriu bărbăteşte, dar puternic şi armonios desenate, ochii mari şi negri […] dar totuşi limpezi, deschişi […], nasul şi bărbia prea voluntare, gura bine desenată, dar lipsită de cea mai vagă senzualitate, obrazul tras, laminat, ascetic».

Personaj masculin, individual, alter-ego al autorului Marin Preda, Victor Petrini este și personajul principal, având în vedere că participă la toate întâmplările romanului, iar lucrarea lui Marin Preda este ea însăși concepută, în parte, sub forma jurnalului protagonistului.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in