Eseu

Pentru a te descurca admirabil la examenul de Bacalaureat, ai nevoie de o bună capacitate de sinteză. Eseul următor sintetizează informațiile de care vei avea nevoie când scrii despre romanul „Cel mai iubit dintre pământeni”, de Marin Preda.  În text vei regăsi următoarele: date despre operă, semnificația titlului, tema operei, viziunea autorului, elemente de structură și compoziție, perspectiva narativă. Însă pentru ca eseul tău să fie unul complex, îți recomandăm să citești și restul eseurilor din acest material.

Ultimul roman scris de Marin Preda, „Cel mai iubit dintre pământeni” este un roman total, acesta reunind mai multe tipuri ale speciei: jurnalul, romanul de dragoste, politic, social, eseistic, psihologic. Deși romanul condamnă regimul comunist din România la începuturile sale, romanul fost publicat în anul 1980, când această critică era acceptată, în favoarea regimului ceaușist. 

Titlul romanului face referire la o replică ce îi aparține lui Suzy Culala, una dintre iubitele protagonistului. Aceasta îl întreabă: „Ce mai faci tu, cel mai iubit dintre pământeni?”. În mod ironic, ipocrizia a lui Suzy determină condamnarea și închiderea personajului principal, Victor Petrini. Astfel, „cel mai iubit dintre pământeni”, departe de a fi un personaj fericit, este în permanență chinuit de cei pe care îi iubește și nu poate atinge visul iubirii a...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in