Comentariu
Vei învăța cum să scrii un comentariu care respectă baremul de la examenul de Bacalaureat utilizând toate informațiile de pe această pagină. În plus, îți va fi mult mai ușor să înțelegi temele pe care le pune în discuție Marin Preda în cadrul romanului Cel mai iubit dintre pământeni, dar și să realizezi o caracterizare sau să scrii un rezumat al textu…
...
...
Semnificația titlului
În ceea ce privește titlul romanului, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. El nu a fost ales la întâmplare, ci are rolul de a anticipa aspecte care țin de personajul principal, precum și de concepția autorului despre lume și existență. Fiecare cuvânt ce formează titlul romanului este important și trebuie analizat!
...
Tema
O analiză pertinentă a oricărui text literar, inclusiv cea pentru opera Cel mai iubit dintre pământeni, trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume reflectate în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul romanului de față, temele pot fi numeroase, întrucât „Cel mai iubit dintre pământeni” este una din cele mai complexe opere literare române. Cu toate acestea, este recomandabil să te concentrezi pe o temă, maximum două, pentru o analiză efectuată în profunzime.
...
Rezumat pe scurt
Recomandăm realizarea rezumatului romanului ținând cont de structura sa, și accentuând doar cele mai importante elemente, având în vedere faptul că romanul are o întindere mai lungă decât alte opere literare. Astfel, în redactarea acestui rezumat vei stabili cu atenție întâmplările-cheie petrecute de-a lungul romanului.
...
Caracterizare
Cel mai la îndemână personaj pe care îl poți alege în cazul acestui roman este chiar protagonistul, Victor Petrini. Cu toate acestea, pe parcursul textului sunt oferite și caracterizările altor personaje, deși nu se bucură de aceeași complexitate. În redactarea caracterizărilor vei avea în vedere stabilirea tipologiei personajului (principal/secundar, masculin/feminin, individual/colectiv), precum și modalitățile de caracterizare a acestuia (directă/indirectă).
Nu uita să exemplifici trăsăturile conturate prin referire la textul romanului.
...
Perspectiva narativă
Perspectiva narativă reprezintă poziția (unghiul) din care sunt prezentate evenimentele, situațiile, întâmplările narate și se află în relație de interdependență cu tipul naratorului. Aceasta include relația autorului cu întâmplările respective, fiind în strânsă legătură cu tipul de narator prezent în cadrul operei studiate.