Marin Preda
Marin Preda a fost unul dintre cei mai importanți scriitori români postbelici, precum și directorul editurii „Cartea Românească”.
Marin Preda | Opere incluse în programa pentru Bacalaureat
- Moromeții
- Cel mai iubit dintre pământeni
Marin Preda | Opere
Marin Preda a lăsat în urmă o bogată moștenire literară ce însumează, printre altele, următoarele opere:
1. Nuvele
- Întâlnirea din pământuri (1948)
- Ana Roșculeț (1949)
- Desfășurarea (1952)
- Terestre întunecate (1956)
- Îndrăzneala (1963)
- Friguri (1963)
2. Romane
- Moromeții (vol.I în 1955 și vol. al II-lea în 1967)
- Risipitorii (1962)
- Intrusul (1968)
- Marele singuratic (1972)
- Delirul (1975)
- Cel mai iubit dintre pământeni, în 3 volume (1980)
3. Teatru
- Martin Borman (1968)
4. Eseuri
- Imposibila întoarcere (1971)
- Viața ca o pradă (1977)
Marin Preda | Date despre autor
Născut în data de 5 august 1922 în satul Siliștea-Gumești, județul Teleorman, se distinge în literatura română drept unul dintre cei mai buni și proeminenți scriitori.
În aprilie 1942, Marin Preda își face debutul literar cu schița „Părlitu'” în ziarul „Timpul”, unde se va angaja pe postul de corector. Va lucra apoi ca funcționar la Institutul de statistică și secretar de redacție la „Evenimentul zilei”. Ia parte la câteva ședințe ale cenaclului „Sburătorul”, condus de criticul Eugen Lovinescu, unde nuvela „Calul” produce asupra celor prezenți o impresie excelentă. Nuvela va fi inclusă în volumul său de debut din 1948, intitulat „Întâlnirea din pământuri”.
Între 1943-1945 este recrutat în armată, iar în 1945 devine corector la ziarul „România liberă”. Începând cu anul 1952, Marin Preda devine redactor la revista „Viața românească”. În 1956 primește Premiul de Stat pentru romanul „Moromeții”.
În aceeași perioadă, scriitorul face o excursie în Vietnam, cu ocazia căreia vizitează Pekinul. Tot atunci, acesta devine fascinat de William Faulkner, citind cu înfrigurare marii romancieri ai lumii. Câțiva ani mai târziu, în 1968, Marin Preda este ales vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor. În 1970, devine director al editurii Cartea Românească, urmând ca mai apoi, în 1971, romanul său, „Marele singuratic”, să fie onorat cu premiul Uniunii Scriitorilor.
Marin Preda s-a stins din viață în anul 1980, la Mogoșoaia, în data de 16 mai. Familia sa consideră că moartea acestuia se află în strânsă legătură cu publicarea romanului „Cel mai iubit dintre pământeni”. Într-adevăr, moartea lui Marin Preda s-a petrecut în condiții stranii. Potrivit raportului medico-legal, „moartea lui Marin Preda a fost violentă și s-a datorat asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, posibil lenjerie de pat, în condițiile unei come etilice”. Marin Preda este înmormântat în Cimitirul Bellu, pe Aleea scriitorilor.

Marin Preda / Sursa imaginii: www.comunismulinromania.ro
- Ana Roșculeț de Marin PredaLimba și literatura română
Ana Roșculeț este o nuvelă scrisă de Marin Preda și publicată în anul 1949, la Editura Pentru Literatură și Artă a Uniunii Scriitorilor din R.P.R. Opera prezintă povestea Anei Roșculeț, o femeie nevoi (…)
- Calul de Marin PredaLimba și literatura română
Nuvela Calul constituie una dintre operele de debut ale lui Marin Preda, fiind publicată pentru întâia oară în anul 1942, în ziarul „Timpul”, iar apoi inclusă în volumul de debut al autorului, „Întâln (…)
- Cel mai iubit dintre pământeniLimba și literatura română
Cel mai iubit dintre pământeni, ultimul roman al lui Marin Preda și poate cel mai reprezentativ din cariera sa, este considerat un roman total, iar asta datorită faptului că reunește mai multe tipuri (…)
- DelirulLimba și literatura română
Delirul este un roman scris de Marin Preda, a cărui ediție finală a fost publicată pentru prima dată în anul 1975, după numeroase modificări impuse în timpul regimului ceaușist. Inițial, Preda plănuia (…)
- Imposibila întoarcereLimba și literatura română
Imposibila întoarcere un volum care îi aparține lui Marin Preda și cuprinde o serie de eseuri și articole pe care le-a publicat în revista „Luceafărul” în perioada 1970-1971. Acestea sunt texte nonfic (…)
- IntrusulLimba și literatura română
Intrusul este un roman care poartă semnătura lui Marin Preda și care a fost publicat pentru întâia oară în anul 1968, fiind cea de-a doua carte a autorului. Romanul a fost distins cu Premiul pentru pr (…)
- Întâlnirea din pământuriLimba și literatura română
Întâlnirea din pământuri este este titlul unei nuvele care poartă semnătura lui Marin Preda. Opera a fost publicată pentru prima dată în anul 1948 în volumul cu aceeași denumire. Se consideră că nuvel (…)
- Jurnal intim de Marin PredaLimba și literatura română
Jurnalul intim al lui Marin Preda a fost publicat abia după moartea autorului, în primă fază în anul 2002 în „Ziua literară”, iar apoi, într-o ediție îngrijită de Eugen Simion. Opera este structurată (…)
- Marele singuraticLimba și literatura română
Marele singuratic este un roman care poartă semnătura lui Marin Preda, fiind publicat pentru prima dată în anul 1972. Opera spune povestea fiului, a lui Niculae Moromete, însă este prezentat și tatăl, (…)
- MoromețiiLimba și literatura română
Romanul Moromeții aparține scriitorului român Marin Preda, iar cele două volume care îl compun prezintă lumea satului românesc din Câmpia Dunării înainte și după cel de-al doilea Război Mondial. Cele (…)
- RisipitoriiLimba și literatura română
Risipitorii este romanul scris și publicat de către Marin Preda în anul 1962 și marchează trecerea autorului de la stilul epic indirect la stilul direct. Astfel, exprimarea gândurilor și a ideilor nu (…)
- Viața ca o pradăLimba și literatura română
Viața ca o pradă este un roman autobiografic scris de către Marin Preda și publicat pentru prima oară în anul 1977, la editura Albatros. Opera prezintă copilăria și adolescența autorului, putând fi co (…)