Expediții importante

Primele expediții | Rezumat

Epoca marilor descoperiri geografice este deschisă de portughezi, care încep expedițiile prin exploatarea coastei de vest a Africii. Se remarcă personalitatea lui Henric Navigatorul, care organizează expediții de exploatare a coastei de vest a Africii și desfățoară acțiuni de exploatare economică a ținuturilor descoperite. Denumirile date de portughezi unor ținuturi de pe țărmurile de vest ale Africii (Coasta Aurului, Coasta Sclavilor etc.) oglindeau natura comerțului realizat de ei pe ținuturile africane.

De asemenea, se remarcă personalități precum Bartolomeu Diaz (1488) sau Pero da Covilhao.  Pero da Covilhao a făcut două călătorii în zonele Marea Mediterană-Marea Roșie-Africa Răsăriteană-Etiopia care au avut un rol însemnat în organizarea viitoarei expediții a lui Vasco da Gama.

Expediția condusă de Vasco da Gama a pornit din Portugalia (iulie 1497), navigând de-a lungul coastei vestice a Africii, până la Capul Bunei Speranțe, de-a lungul coastei estice a continentului, prin strâmtoarea Mozambic și Oceanul Indian, iar în mai 1498 au ajuns în India. Ei au revenit în Portugalia pe aceeași cale în august 1499. Expediția s-a finalizat cu atingerea unui mare obiectiv al europenilor, găsirea căii maritime între Occident și India.

După această mare descoperire și după exploatarea țărmurilor Africii, Portugalia avea deschise perspective maritime, comerciale, coloniale. Ulterior, aceștia vor organiza o expediție de cucerire în Orient, în peninsula Malacca și în Indonezia. Obținând numeroase victorii, Imperiul Portughez era format din baze martime și de aprovizionare, din porturi etc. În 1500 portughezii încep exploatarea și colonizarea Americii, pe coasta Braziliei.

Cristofor Columb și descoperirea Americii

Calea spre India, prin Oceanul Atlantic, fusese închisă spaniolilor de către portughezi. Cristofor Columb este cel care ia inițiativa proiectului care urmărea ajungerea din Peninsula Iberică spre Asia, traversând Oceanul Atalntic în direcția ves...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in