Lock

Imperiul Rus

Lock

Imperiul Rus sau Țarist este unul dintre cele mai influente imperii din istorie, ce a avut o legătură directă cu spațiul românesc. Printre informațiile pe care le poți citi aici se numără principalele acțiuni ale împăraților și împărăteselor Imperiului Rus sau consecințele conflictelor din care a făcut parte Imperiul Rus asupra acestuia (de exemplu, anexare Basarabiei sau a altor teritorii la Imperiul Rus).

Fragment din materialul despre Imperiul Rus:

Sub denumirea generică de Imperiul Rus cuprindem perioada istorică începând cu anul 1721 și până în anul 1917 când are loc Revoluția bolșevică și Rusia este proclamată Republică. Imperiul Rus s-a format în jurul Moscovei, Ivan al IV-lea supranumit cel Groaznic (1530-1584) fiind primul cneaz moscovit care și-a asumat în 1547 titulatura de țar. Acesta a integrat noi teritorii Rusiei și a inițiat o serie de reforme ce au dus la consolidarea statului.

Petru I cel Mare (1682-1725)

Rusia devine Imperiu abia în timpul domniei lui Petru I, începând cu anul 1721, în urma semnării Tratatului de pace de la Nystadt (Finlanda). Acest tratat a pus capăt Marelui Război al Nordului (1700-1721) desfășurat între suedezi și alianța formată din ruși, danezi și polonezi.

Marele război al Nordului

Marele Război al Nordului (1700-1721) a fost declanșat ca urmare a sporirii influenței Suediei în Nordul, Centrul și Estul Europei. Țaratul Rusiei condus de Petru I a format o coaliție împreună cu Danemarca și Polonia (Uniunea Polono-Lituaniană) și a declarat război Suediei. Momentul ales a fost cel în care tânărul Carol al XII-lea a devenit rege al Suediei. 

Carol al XII-lea al Suediei îi învinge pe danezi și polonezi și intră în Cracovia, Polonia obligând în 1706 Dieta de la Varșovia, Polonia să-l detroneze pe Augustus al II-lea cel Puternic și să-l proclame rege pe Stanislaw Leszczynski, adversar mai vechi al lui Augustus. Regele suedez este apoi înfrânt în mai multe bătălii succesive, între care mai renumită este cea de la Poltava (1709). Drept urmare, Carol al XII-lea este nevoit să se refugieze în Imperiul Otoman.

Refugiat la curtea sultanului Ahmet al II-lea, Carol al XII-lea a făcut numeroase demersuri pe lângă sultan pentru ca acesta să intervină în conflict și să declare război Țaratului Rusiei, fapt care s-a întâmplat în cele din urmă. În bătălia de la Stănileşti din iulie 1711, armata turco-tătară, net superioară, a reuşit să stopeze elanul lui Petru I, ajutat de domnul Moldovei, Dimitrie Cantemir.

...

Alexandru I (1801-1825)

Lui Pavel I îi urmează la tronul imperial rus fiul acestuia, Alexandru I. Acesta se remarcă îndeosebi prin succesele obținute în numeroasele campanii militare în care s-a implicat. În timpul domniei sale, Imperiul Rus a încorporat posesiuni precum: Finlanda (de la suedezi în 1809), Basarabia, teritorii din Polonia.

Ne aflăm la momentul în care Napoleon reușise să cucerească la începutul secolului al XIX-lea aproape toată Europa. Ambiția sa era de a supune Rusia, astfel încât Napoleon hotărăște să atace Moscova, punând la cale campania din 1812. Relațiile politico-diplomatice dintre Imperiul Rus și Franța se înrăutățiseră datorită încălcării de către Rusia a Tratatului de la Tilsit și a Sistemului continental impus de Napoleon I. În fața pericolului napoleonian, Imperiul Rus încheie un tratat de pace cu Imperiul Otoman. În această confruntare, armata lui Napoleon și a aliaților săi va înregistra o înfrângere decisivă.

...

Nicolae al II-lea (1894-1917)

Nicolae al II-lea a fost ultimul împărat al Imperiului Rus. A domnit până la momentul revoluției bolșevice din 1917, când a abdicat și ulterior a fost asasinat în 1918, împreună cu familia, din ordinul lui Lenin. Domnia sa a fost una autoritară, el opunându-se reformelor și fiind indiferent la problemele poporului. 

Datorită surescitării generate de înfrângerea Rusiei în războiul cu Japonia, dar mai ales datorită situației dezastruoase pe Frontul de Est în Primul Război Mondial, ...

Accesează această pagină și citește mai multe detalii interesante despre istoria Imperiului Rus. Informațiile pe care le găsesști aici sunt scrise în ordine cronologică, în funcție de domnia țarilor sau țarinelor imperiului.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in