Imperiul Habsburgic
- Începuturile Casei de Habsburg
- Războiul de 30 de ani
- Asediile Vienei
- Românii și Imperiul Habsburgic. Transilvania
- Napoleon și sfârșitul Sfântului Imperiu
- Revoluțiile de la 1848 în Imperiul Habsburgic
- Înfrângerile habsburgilor. Dualismul
- Relațiile diplomatice cu România
- Primul Război Mondial și disoluția imperiului
Începuturile Casei de Habsburg
Numele Imperiului Habsburgic derivă de la numele dinastiei Casei de Habsburg. Din familia de Habsburg au provenit, pe parcursul a aproape 600 de ani,numeroși monarhi ai Europei. Denumirea familiei provine de la Castelul Habsburg, construit la începutul secolului al XI-lea în Elveția de azi. Inițial, posesiunile habsburgilor se limitau la mici regiuni care se regăsesc în prezent în zona…
...
Asediile Vienei
Bătălia de la Mohacs (1526) reprezintă, de asemenea, un moment de cotitură în istoria Europei. Confruntarea dintre maghiari și turci a avut ca rezultat transformarea unei părți importante a Ungariei în pașalâc și apropierea periculoasă a otomanilor de Viena, capitala imperială. Partea de nord a Ungariei, c…
...
Românii și Imperiul Habsburgic. Transilvania
Printre primele acte ale noii administrații habsburgice din Transilvania, care au afectat în mod direct statutul românilor de aici, menționăm Diploma Leopoldină (1691), emisă de Împăratul Leopold I. Aceasta valida sistemul politic aflat în vigoare la acel moment în Transilvania, bazat pe privilegiile celor trei națiuni favorizate - maghiari, sași și secui – și recunoștea patru religii recepte: catolică, lutherană, calvină și unitariană. Românii, deși majoritari ca populație, erau excluşi de la exercitarea drepturilor politice, având statutul de toleraţi, în timp ce confesiunea ortodoxă rămânea marginalizată. Prin unirea cu Biserica Romei (1701) împăratul Leopold I a recunoscut clerului unit aceleași privilegii ca și clerului latin, iar ulterior a recunoscut tuturor mirenilor (inclusiv țăranilor, nu numai nobililor) care …
...
Primul Război Mondial și disoluția imperiului
În august 1916, România renunță la neutralitate și declară război Imperiului Austro-Ungar. Deși inițial ofensiva română în Transilvania a fost marcată de succes, trupele germane venite în ajutorul celor austro-ungare au echilibrat balanța în favoarea Puterilor Centrale. Până la sfârșitul anului 1916, trupele combinate ale Puterilor Centrale au ocupat aproape trei sferturi din România. În același timp, bătrânul împărat Franz Iosef înceteaz…