Referat

Profesorii noștri de istorie îți pun la dispoziție un referat de nota maximă despre Marea Unire din data 1 decembrie 1918. Citind acest referat vei afla toate etapele acestui eveniment.

Acestea sunt însoțite de date istorice corecte, personalități care au contribuit la înfăptuirea Unirii și multe alte detalii interesante care te vor ajuta să aprofundezi Marea Unire de la 1918.

Marea Unire reprezintă cel mai mare obiectiv național al românilor, a cărui origine se regăsește în perioada de început a Evului Mediu, când românii organizați sub conducerea voievozilor luptau pentru același obiectiv. De-a lungul timpului au existat numeroase momente în care românii au simțit necesitatea constituirii unui stat unitar, puternic.  Evenimentul care a marcat istoria poporului român rămâne așadar unirea din 1918. 

Acesta este și unul dintre motivele pentru care ziua de 1 decembrie 1918 este ziua națională a României, sărbătorită începând cu 1990. Anterior însă, comuniștii au impus ca zi națională ziua de 23 august 1944, a cărei semnificație face trimitere la actul regelui Mihai I și al grupării politice potrivnice lui Antonescu; aceștia îl vor aresta pe mareșal, fapt care a facilitat în plan internațional alianța României cu Națiunile Unite în ultima parte a celui de-al Doilea Război Mondial.

Sărbătoarea națională de 1 decembrie comemorează Marea Adunare Națională de la Alba Iulie, care se regăsește și în opere literare cunoscute, unde a avut loc unirea  provinciilor Banat, Crișana, Maramureș cu Regatul României.

Unirea s-a realizat într-un context internațional extrem de favorabil, la sf…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in