Revoluția glorioasă din Anglia

Revoluția glorioasă pe scurt

Revoluția glorioasă sau Revoluția engleză se referă în principal la revoluția din 1688-1689, prin care regele Iacob al II-lea este îndepărtat de la conducere, urmându-i Wilhelm de Orania. Acesta din urmă acceptă „Declarația drepturilor”, prin care drepturile regelui și poporului erau bine definite. În urma revoluției, Anglia devine prima monarhie constituțională din lume.

La mijlocul secolului al XVII-lea (1640-1688) Anglia a fost marcată de numeroase frământări politico-religioase, culminând cu ceea ce a rămas în istorie ca Revoluția glorioasă (1688). Revoluția engleză debutează prin convocarea parlamentului de către regele Carol I Stuart în anul 1640. Acestei convocări îi urmează un adevărat război civil între cavaleri – care erau susținători ai regelui – și capetele rotunde – care alcătuiau tabăra parlamentară. În 1649 monarhia va fi înlăturată, instaurându-se republica și apoi Protectoratul lui Oliver Cromwell. După protectorat urmează restaurația Stuarților, cu domniile lui Carol al II-lea (1660-1685) și Iacob al II-lea (1685-1688) și apoi venirea la tron a lui Wilhelm de Orania.

Restaurația Stuarților

Protectoratul lui Cromwell se va destrăma și în 1660 este adus pe tron fiul lui Carol I, Carol al II-lea Stuart (1660-1685), urmat apoi la tron de Iacob al II-lea Stuart...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in