Lock

Războiul de Șapte Ani

Lock

Războiul de șapte ani (1756-1763) a fost unul dintre cele mai mari conflicte ale Epocii Moderne, la care au luat parte toate marile puteri ale Europei de la acea vreme. Winston Churchill l-a considerat ca fiind „primul război mondial”, datorită luptelor care s-au desfășurat atât în Europa, cât și în cele două Americi, Asia și Africa.

Ce a provocat războiul?

Cauzele care au dus la izbucnirea Războiul de Șapte Ani au fost multiple. O cauză care a alimentat izbucnirea războiului a fost conflictul de interese dintre Marea Britanie și Franța în chestiunea coloniilor, principalele puncte de dispută dintre cei doi rivali fiind lupta pentru controlul Americii de Nord și al anumitor zone strategice din Africa și Asia. Astfel s-au format două tabere, compuse pe de-o parte din Franța, Austria, Saxonia, Suedia și Rusia, împotriva Prusiei, Hanovra și Marii Britanii pe de altă parte. 

Totodată, Tratatul de la Aix-la-Chapelle (1748), care a încheiat Războiul de Succesiune Austriacă (1740-1748), a dat naștere la numeroase motive de nemulțumire în rândul foștilor beligeranți. De exemplu, habsburgii au fost nemulțumiți de pierderea Sileziei în favoarea Prusiei, și încearcă să o recâștige.

Desfășurare. Evenimente importante

Pentru a urmări mai ușor șirul evenimentelor care au loc pe durata Războiului de Șapte Ani, vom trece în revistă principalele acțiuni care au avut loc în America și Europa, confruntările...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in