Lock

Războiul Civil și Protectoratul lui Cromwell

Lock

Contextul istoric înainte de război

În anul 1603, regina Elisabeta I Tudor (1533-1603) moare fără să lase urmași, iar la tronul Angliei vine regele Scoției aparținând dinastiei Stuarților, James al VI-lea de Scoția, care își ia numele de James I al Angliei (1603-1625). James I/Iacob I va fi de altfel primul care va utiliza apelativul de Marea Britanie pentru teritoriul stăpânit de el: Anglia, Scoția, Irlanda. 

Dacă monarhii din dinastia Tudorilor au guvernat ca monarhi absoluți prin abilităților lor, cu totul altfel vor sta lucrurile cu monarhii din dinastia Stuarților, ce urmăreau să instaureze un absolutism de drept. Acest fapt nu era în ton cu realitatea politică engleză, în care Parlamentul împărțea puterea politică împreună cu monarhia, și va duce la perpetue tensiuni între monarh și Parlament. 

Conflictul catolici-protestanți

În 1605, pe 5 noiembrie, James I va avea de înfruntat celebrul Complot al prafului de pușcă (liderul complotului era Guy Fawkes), prin care se dorea aruncarea în aer a clădirii Parlamentului și uciderea regelui și a aristocrației protestante. Lupta împotriva regalității ajunge să se identifice astfel cu lupta împotriva Bisericii, cele două tabere fiind pe de o parte regele, anglican, susținut de vechea nobilime, iar pe de alta Parlamentul, burghez și puritan. 

Conflictul catolici-protestanți era unul mai vechi în Anglia, de pe timpul regelui Henric al VIII-lea (acesta a rupt legăturile cu papalitatea,…

...

Războiul Civil Englez (1642-1651)

Războiul Civil Englez a fost un conflict armat desfășurat pe teritoriul de azi al Marii Britanii și al Irlandei între reprezentanții Parlamentului și susținătorii monarhiei. Tensiunea dintre Carol I și Camera Comunelor a avut la bază conflictul de idei dintre cele două părți cu privire la modul în care țara trebuia să fie guvernată. Astfel, monarhul promova ideea dreptului divin al acestuia de a guverna după bunul plac, fiind adeptul unei monarhii absolutiste, după modelul de atunci al Franței. De cealaltă parte, susținătorii Parlamentului își doreau un mo…

...

Oliver Cromwell și Protectoratul 

După victoria înregistrată în fața trupelor regaliste ale lui Carol al II-lea, Oliver Cromwell devine, între anii 1653-1658, Lord Protector al Commonwealth-ului republican al Angliei, Scoției și Irlandei. 

Istoricul lui Cromwell l-a făcut să fie un aprig oponent al monarhiei autoritare exercitată sub regimul lui Carol I. Acesta a fost în câteva rânduri membru al Parlamentului, începând cu 1628. Monarhul britanic a ales să dizolve Parlamentul pentru următorii 11 ani, începând cu 1629, ca urmare a cererilor unui grup de parlamentari, din care făcea și Cromwell,  înscrise în „Petiția Drepturilor”, în care se cerea limitarea puterii absolute de care se bucura Carol I. Începând cu 1640 și cu reinstaurarea Parlamentului, Cromwell va ocupa locul de parlamentar până în 1449. 

Atunci când diferendele dintre Carol I și Parlament au izbucnit în Războaiele Civile Engleze, Cromwell a devenit unul dintre gene…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in