Formarea regatului

Începuturile și unirea Regatului Angliei

Începutul istoric al Marii Britanii a debutat acum peste 1000 de ani cu un lider regional numit Alfred cel Mare, rege al Essexului, unul  dintre monarhii cei mai cunoscuți din istoria Angliei. El are meritul de a fi fost inițiatorul procesului de unificare a Angliei.

După ce romanii au părăsit insula numită Britania la începutul secolului V, un sistem complex de guvernare s-a născut în acest loc. Anglia a fost compusă din mai multe regate și popoare regionale care au petrecut următorii 500 de ani într-un ciclu de conflicte în care fiecare conducător a încercat să  dețină cât mai  multă putere și să controleze un teritoriu cât mai extins. Trebuie menționate, de asemenea, valurile de migratori din Europa (anglii, saxonii, iuții) și Scandinavia (vikingii), care au modificat demografia insulei și au adus în timp schimbări culturale profunde. Altfel, pe când regele Alfred se născuse în 849, mare parte din insulă deja era din punct de vedere cultural și etnic anglo-saxonă.

În anul 927, nepotul lui Alfred,  Æthelred a unit în mod formal diversele entități politice pe care le conducea într-un singur regat numit regatul Angliei. Regatul va continua să se extindă și să administreze acest teritoriu neîntrerupt pentru următorii 600 de ani. Printre succesorii nepotului lui Alfred avem figuri bine cunoscute precum: William Cuceritorul, Richard Inimă de Leu și Henry al VIII-lea. 

Dominația engleză asupra insulei Britania

La mijlocul secolului al XI-lea Anglia a devenit un punct de interes pentru care oamenii erau disp...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in