Lock

Dinastii britanice

Lock

Dinastia Tudor

Dinastia Tudor este legată de o perioadă fascinantă din istoria Angliei. Aceasta a urcat pe tronul Angliei în anul 1485 și reprezintă modelul absolutismului monarhic în Anglia între anii 1485-1603. Dinastia a fost întemeiată de regele Henric al VII-lea, ajuns la putere în urma bătăliei de la Bosworth, la sfârșitul Războiului celor două Roze. 

Cei mai importanți reprezentanți ai monarhismului de tip absolutist au fost Henric al VII-lea, Henric al VIII-lea și Elisabeta I.

Henric al VII-lea

Henric al VII-lea (1485-1509) va guverna Anglia fără sprijinul Parlamentului, dar cu cel al burgheziei. Acesta va consolida autoritatea centrală și va spori domeniile regale.

Figura 1. Henric al VII-lea (sursa: National Portrait Gallery, Domeniul public, via Wikimedia Commons)

Deși începând cu secolele XII-XIII au apărut curțile de judecată, care s-au dezvoltat și au sporit autoritatea monarhului asupra supușilor, pentru a reuși să-și consolideze puterea, Henric va impune ca instanță juridică superioară Camera Înstelată (Star Chamber) de la Westminster. Această instanță avea dreptul de a judeca marii nobili acuzați de nesupunere față de rege și îi va conferi regelui controlul asupra lorzilor. 

La moartea lui Henric al VII-lea, urmașul la tron va fi fiul său, Henric al VIII-lea.

Henric al VIII-lea

Henric al VIII-lea (1509-1547) va fi un monarh absolut.

Figura 2. Henric al VIII-lea (sursa: After Hans Holbein the Younger, Domeniul public, via Wikimedia Commons)

Unul dintre primele acte ale guvernării sale a fost înlăturarea abuzurilor fiscale, nerenunțând, însă, la perceperea unor impozite regulate. Cu toate acestea, din 1523, a fost reintrodus abuzul fiscal, ceea ce a generat numeroase mișcări protestatare în Kent, Norfolk și Suffolk. Reprimarea din 1517 a răscoale...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in