Lock

Popoarele fondatoare

Lock

Insula Britania este insula pe care se află Marea Britanie de astăzi. Pe această insulă au migrat de-a lungul timpului diverse popoare, care au contribuit la formarea Marii Britanii așa cum o cunoaștem în prezent. Printre aceste popoare formatoare se numără: celții, romanii, anglo-saxonii, normanzii, și vikingii.

Un termen larg care înglobează toate aceste popoare de pe teritoriul britanic este acela de britanici. Așadar, britanicii pot să fie celți britoni, anglo-saxoni, normanzi, vikingi sau alte popoare care au locuit în Britania.

Celții britoni

Pe parcursul secolelor al VI-lea – al VI-lea î.Hr. în zona geografică a actualei Marii Britanii (insula Britania) au venit în valuri succesive triburile migratoare ale celților. Celții erau păstori și războinici care migraseră din Europa Centrală, mai exact din zona Dunării, unde stăpâniseră un vast teritoriu la nordul Alpilor și în Galia. Celții care au stăpânit insula Britania poartă numele de britoni (sau britani).

Imperiul Roman în Britania (43-410)

În secolul I î.Hr., în timpul Războaielor Galice (dintre Imperiul Roman și triburile de celți din Europa), legiunile romane conduse de Iulius Cezar au traversat Canalul Mânecii și au invadat teritoriile britanice stăpânite de celții britoni. Expedițiile lui Cezar din 55 și 54 î. Hr. nu au reușit să se finalizeze cu luarea în stăpânire a insulei Britania, dar au neutralizat pentru un timp pericolul extern pe care îl re...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in