Lock

Margaret Thatcher

Lock

Margaret Thatcher a fost una dintre figurile politice dominante din Marea Britanie în secolul al XX-lea.

Ascensiunea politică

Margaret Thatcher s-a născut în 13 octombrie 1925, la Grantham (Lincolnshire, Anglia). În copilărie a avut o educație riguroasă, urmând cursurile la Școala de fete Kesteven și Grantham. Primul său contact direct cu politica are loc în anul 1940, când se înscrie în Asociația Conservatoare a Universității Oxford. A studiat chimia la Colegiul Somerville - Oxford în perioada 1943-1947. Apoi, timp de patru ani a lucrat ca cercetător chimist pentru două companii private. 

Margaret Thatcher a candidat din partea Partidului Conservator pentru Parlament în 1950, în comitatul Dartford, însă fără succes. Cu toate acestea, ea a obținut un număr impresionant de voturi într-un comitat care era preponderent pro Partidul Laburist. Această primă candidatură a fost urmată în perioada următoare de alte câteva încercări nefructificate.

În anul 1951 s-a căsătorit cu Denis Thatcher, un industriaș bogat cu care a avut doi fii. Între 1951 și 1954, Margaret Thatcher se specializează în drept, activând până în 1961 ca avocat

În anul 1959 devine membră a Parlamentului britanic, intrând în Camera Comunelor.

În perioada 1961-1964 deține, în cadrul guvernului conservatorului Harold Macmillan, funcția de secretar parlamentar în Ministerul Pensiilor și Asigurărilor Naționale. Alte funcții importante pe care le-a ocupat au fost cea de purtător de cuvânt al opoziției privind politica energetică, de transporturi, pensii și trezorerie, sau funcția de secretar de stat pentru educație și știință în timpul mandatului de prim-ministru al conservatorului Edward Heath (1970-1974). 

În cadrul exercitării acestei ultime funcții a luat anumite măsuri dure de dreapta care i-au atras numeroase critici din partea populației și mass-media, precum desființarea acordării de lapte gratuit pentru școlarii cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani. După această decizie a fost numită „hoața de lapte”. Ea și-a susținut decizia în fața Parlamentului motivând că sumele economisite prin întreruperea acestui program pot contribui semnificativ la finanțarea unor alte programe.

În anul 1970, Margaret Thatcher a devenit consilier și co-președinte al Comisiei Naționale a Femeilor, susținând rolul economic al femeilor în societate. 

Liderul Partidului Conservator 

În anul 1974, conservatorii au fost învinși în alegeri, pe fondul conflictului guvernului Heath cu sindicatele britanice importante. În urma înfrângerii lui Heath și considerând că sub condu...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in