Brexit
Renunțarea la politicile UE
În timp ce era membru al Comunității Europene – care mai târziu s-a transformat în Uniunea Europeană – Marea Britanie a optat de mai multe ori să renunțe la anumite norme și politici implementate de UE, utilizând un drept pe care toate țările UE îl au.
Spre exemplu, în 197…
...
Euro-scepticism crescând
Chiar și cu renunțările, după anii 1990, euro-scepticismul a început să crească în Anglia. Euro-scepticismul poate fi definit ca respingerea sau opoziția la politicile și instituțiile UE și include chiar și opoziția față de statutul de membru al Uniunii.
Când a fost semnat Tratatul de la Maastricht (1992), care a dus la crearea…
...
Referendumul pentru Brexit
Pe fondul euro-scepticismului și presiunii din partea partidelor anti UE, precum UKIP, prim-ministrul conservator David Cameron și partidul său au promis votanților în cadrul alegerilor din 2015 că, dacă Partidul Conservator va câștiga, vor organiza un referendum privind statutul de membru UE al Marii Britanii.
În 2013, Cameron le-a promis prima oară votanților britanici că va renegocia termenii statutului de membru UE al Marii Britanii. Acești termeni au intrat în vigoare la începutul anului 2016, însă nu au dus la schimbări importante în relația Marea Britanie-UE. În același timp, Parlamentul aprobase deja referendumul, iar campania pentru referendum începuse.
În timpul campaniei pentru referendumul Brexit, Campania Ră…
...
Argumente pro și contra apartenenței la UE
Există doar un mic consens între politicienii britanici în legătură cu beneficiile și dezavantajele statutului de membru UE. Unele dintre cele mai dezbătute argumente pro și contra includ:
Un avantaj principal era accesul la Fondurile Europene. Aceste fonduri pot ajuta afaceri și pot promova dezvoltarea economică în mai multe zone în Marea Britanie, incluzând…