Lock

Marea Britanie - Ghid de studiu

Lock

Marea Britanie a fost de-a lungul istoriei una dintre cele mai mari puteri ale lumii. Marea Britanie este în continuare o forță economică, culturală, militară și politică semnificativă. În acest ghid de studiu îți prezentăm momente cheie din istoria Marii Britanii. Deoarece Marea Britanie s-a aflat în strânsă legătură cu alte puteri politice sau țări de pe mai multe continente, acest ghid te poate ajuta să înțelegi mai bine istoria lumii în general.

Popoarele fondatoare ale Marii Britanii de azi s-au stabilit în mai multe valuri pe Insula Britania și au avut un rol major în dezvoltarea acesteia. Printre popoarele fondatoare se numără celții, anglo-saxonii, vikingii, romanii sau normanzii.

Regatul britanic s-a format în mai multe etape, în sute de ani. Prima dată, în secolul al X-lea, s-a realizat unificarea popoarelor din spațiul britanic sub forma Regatului Angliei. Începând cu secolul al XIII-lea, acest regat a condus și Țara Galilor, a cărei alipire oficială a avut loc în secolul al XVI-lea. În secolul al XVII-lea, are lor Unirea Coroanelor dintre Anglia și Scoția. Astfel, pentru prima dată în istorie, un singur monarh conducea întreaga insulă Britania. După numeroase conflicte militare, Irlanda a fost înglobată în regat, acesta luând numele de Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei.

În timp, regatul britanic s-a extins și peste alte țări. Astfel, se formează Imperiul Britanic. Primele colonii britanice au fost stabilite în America de Nord și Centrală în secolul al XVII-lea. În același secol au fost puse și bazele influenței britanice în India și Africa. La finalul secolului al XIX-lea, Imperiul Britanic a reprezentat aproximativ un sfert din suprafața de uscat a Terrei și un procent similar din populația sa. Sclavia a fost legală în imperiu până în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Totodată, britanicii au exploatat părți semnificative din resursele naturale ale coloniilor pe care le guvernau. Decăderea imperiului are loc după primul război mondial, când o parte din colonii își cer independența.

De asemenea, în acest ghid îți prezentăm biografia unor lideri britanici importanți din istoria mai recentă a britanicilor (Winston Churchill și Margaret Thatcher). Mai mult, aici îți explicăm evenimentele din jurul Brexitului, moment care a însemnat ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Citește ghidul despre istoria Marii Britanii și îmbogățește-ți cultura generală! Informațiile incluse în ghid îți pot fi de ajutor pentru un test la istorie sau pentru a oferi răspunsuri corecte la examenul de bacalaureat la istorie.

 

Autori: Cezar Petrescu, Șebi Octavian, Cristina Munteanu, Theodora Enache

Marea Britanie - Ghid de studiu

Editura Better Students

Timișoara 

2022

ISBN 978-606-95649-0-5

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Marea Britanie - Ghid de studiu

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.