Școala

Informații de bază

Școala privită ca instituție socială este sinonimă cu sistemul educațional al unei anumite societăți.

Acest sistem reflectă societatea în ansamblul ei, fiind construit de societate ca urmare a nevoilor specifice ale acesteia. Instituția se pliază pe valorile și normele sociale, putând fi privită ca o micro-societate.

Evoluția școlii, de-a lungul timpului, de la o epocă la alta și în funcție de spațiul geografic pe care îl avem în vedere dovedește acest lucru. În spațiul european contemporan, sistemul educațional este important pentru a pregăti cetățenii să se integreze pe piața muncii.

Dar profesia nu a fost mereu legată de o educație făcută prin intermediul școlii. În Evul Mediu occidental existau, într-o anumită perioadă, exclusiv școli monastice (învățarea era considerată incompatibilă cu munca).

De asemenea, în funcție de societate, sistemul educațional poate să fie: 

  • accesibil tuturor (educația să fie privită ca drept pozitiv, de care toți cetățenii în mod egal să poată beneficia),
  • sau să fie chiar obligatoriu până la o anumită vârstă (caz în care cei care se sustrag sunt stigmatizați de societate, considerându-se că au avut un comportament anti-social).
  • În alte contexte, din contră, educația poate să fie privită ca un privilegiu la care pot accede doar cei mai înstăriți.

Apoi, forma în care acest sistem se transpune, poate să varieze și în funcție de alte elemente: preferința pentru originalitate sau, din contră, pentru a...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in