Întrebări de la bacalaureat
Informații generale
La examenul de bacaulareat la logică se regăsesc deseori exerciții referitoare la raportul dintre termenii logici. Acest tip de întrebări apar în special la Subiectul I. În continuare vei putea găsi o serie de astfel de exemple de întrebări de la bac sau din testele de antrenament pentru bac, pe baza cărora poți face exerciții privind raporturi logice intre termeni.
La subiectul I A, întrebările tipice sunt grilă și presupun precizarea literei corespunzătoare răspunsului corect. Suplimentar, pentru a te ajuta să înțelegi mai bine raportul dintre termeni, noi îți explicăm de ce un răspuns este corect.
La subiectul I B, în general întrebările vizează reprezentarea grafică pe o diagramă comună a raporturilor dintre mai mulți termeni dați, precum și stabilirea adevărului sau falsității unor propoziții pe baza diagramei realizate. Pe lângă răspunsurile corecte, îți explicăm care sunt pașii pentru a reprezenta grafic raportul dintre termeni. De asemenea, îți explicăm de ce o propoziție este falsă sau adevărată.
Exemplu de întrebare Subiectul I A
Un tip de întrebare ce ar putea apărea la bac privind termenii colectivi este următorul:
Bac 2017 | Simulare | Subiectul I, punctul A:
Termenii „leu“ și „tigru“, ca specii ale genului „felină“, se află în raport de:
a. contradicție
b. contrarietate
c. încrucișare
d. ordonare
Rezolvare: Răspunsul corect este b.
În continuare îți explicăm de ce răspunsul b este cel corect în acest caz.Dar este important să reții că cerințele de la bac cer doar precizarea literei corespunzătoare răspunsului corect, nu e nevoie să îți justifici alegerea sau să explici ce face ca răspunsul să fie corect.
Explicație: Între „leu” și „tigru” avem un raport de contrarietate pentru că nu există niciun obiect (nicio felină) care să fie în același timp ...