Lock

Raporturile dintre termeni

Lock

Raporturile dintre termeni fac parte din programa bacalaureatului la logică din 2020. Pentru a te ajuta să înțelegi raporturile dintre termeni, este important ca mai întâi să clarificăm ce este un univers de discurs. Acesta este o mulțime de obiecte (clasa obiectelor) la care ne raportăm atunci când analizăm un anumit termen. Pentru a studia aceste raporturi, vom folosi literele X și Y în exemplele noastre pentru a denumi doi termeni și extensiunile lor

În paginile următoare îți vom explica principalele raporturi dintre termeni. Din punct de vedere al extensiunii, există două mari categorii de raporturi între termeni: de concordanță și de opoziție. Fiecare dintre aceste două categorii cuprind la rândul lor o serie de subcategorii de raporturi. 

Explicațiile vor fi însoțite de exemple de raporturi logice între termeni și tipuri de întrebări ce ar putea apărea la bac privind aceste raporturi. De asemenea, raporturile vor fi reprezentate prin diagrame de tip Euler, denumite după matematicianul Leonhard Euler (1707-1783). Accesează paginile următoare pentru a afla toate aceste informații utile!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in