Lock

Structură

Lock

Introducere

Pentru a te ajuta să înțelegi structura propoziției categorice, în continuare ne vom folosi de următorul exemplu: Unii norvegieni sunt calmi. 

În acest caz:

  • Unii = cuantificator
  • norvegieni = subiect logic (S)
  • sunt = copulă
  • calmi = predicat logic (P)

Subiectul și predicatul 

Subiectul logic și predicatul logic sunt cei doi termeni ai propoziției care se află în raport (de concordanță sau de opoziție). Despre subiect se enunță ceva, în timp ce predicatul este ceea ce se spune despre subiect (o însușire). 

În exemplul nostru, subiectul (norvegieni) este termenul căruia i se atribuie predicatul, iar predicatul (calmi) este termenul care definește subiectul, mai precis, care spune ce face acesta.

Prin subiect logic și predicat logic nu trebuie înțeles în mod necesar subiectul și predicatul așa cum sunt ele predate la orele de limba și literatura română. De aceea se și numesc fiecare logice, deosebindu-se de subiectul gramatical și de predicatul gramatical. 

De asemenea, nu este necesar ca subiectul logic sau predicatul logic să fie compuse dintr-un singur cuvânt. De exemplu, puteam enunța propoziția și astfel: Unii norvegieni din sudul țării sunt calmi. În acest caz, subiectul ar fi fost norvegieni din sudul țării.

Cuantorul (cuantificatorul) 

Cuantorul este un element important, d...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in