Inferențele

Mergând mai departe în logica propozițională, discutăm despre inferențele cu propoziții compuse, cu ajutorul exemplelor. 

Inferențele cu propoziții compuse se referă la raționamente formate cu ajutorul mai multor propoziții compuse (ce joacă rol de premise sau concluzii). Vom enumera tipurile de inferențe (le numim și moduri) cu două premise și o concluzie, concluzia fiind introdusă prin intermediul implicației sau al echivalenței.

Inferențe ipotetice

Prima categorie de astfel de raționamente sunt inferențele ipotetice. Se numesc ipotetice pentru că se bazează pe implicație („dacă...atunci”). 

Putem întâlni două moduri:

Modus (ponendo-) ponens

Se mai numește modul afirmativ-afirmativ și se bazează pe tabelul de adevăr al implicației. Dacă implicația dintre două propoziții p și q este adevărată, și știm că și propoziția p (antecedentul) este adevărată, atunci putem concluziona cu certitudine că și propoziția q (consecventul) este adevărată. Ne amintim că singura variantă în care implicația este falsă este atunci când dintr-o propoziție adevărată implicăm una falsă. 

Schema logică a acestui mod, ca de altfel schemele logice ale tuturor inferențelor prezentate...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in