Manual de Logică

În acest manual, echipa Liceunet îți explică simplu și clar principalele teme întâlnite în materia de clasa a 9-a la logică și argumentare.  O parte dintre aceste teme apar și în programa de la bacalaureat. Astfel, manualul nostru te poate ajuta să te pregătești pentru bacul la logică. De exemplu, nu uita să înveți caracteristicile definirii și clasificării logice, termenii, propozițiile categorice sau silogismul, deoarece acestea sunt unele dintre subiectele ce apar în programa de la bac.

Primele două capitole ale manualului vizează definirea și clasificarea logică. Acestea sunt teme fundamentale în logică, ce te pot ajuta să înțelegi și să operezi apoi cu concepte mai complicate precum raționamentele sau propozițiile categorice.

Al treilea capitol al manualului de logică vizează termenii. Aici vei putea învăța despre tipurile de termeni și despre principalele două raporturi dintre termeni (de concordanță și de opoziție). De asemena, te vom ajuta să îți clarifici ce înseamnă intensiunea și extensiunea unui termen și care e raportul dintre acestea.

În cel de-al patrulea capitol al manualului îți prezentăm propozițiile categorice. Printre informațiile incluse se numără caracterizarea generală a propozițiilor categorice, tipurile de propoziții categorice și raportul dintre aceste propoziții. În plus, îți explicăm ce presupun inferențele imediate și cum pot fi acestea reprezentate grafic prin intermediul diagramelor Venn.

În al cincilea capitol discutăm ce înseamnă un silogism corect. Așadar, aici te poți documenta despre structura unui silogism și despre figurile și modurile silogistice. În plus, poți învăța ce înseamnă că un silogism este valid și metodele de verificare a acestei validități.

În cel de-al șaselea și al șaptelea capitol își vom prezenta raționamentele corecte și raționamentele incorecte, sau valide și invalide. În ce privește raționamentele valide, vei putea citi particularitățile raționamentelor deductive și inductive și clasificarea acestora. De exemplu, îți exemplificăm la ce se referă demonstrația (deductivă) și analogia (inductivă). În ce privește raționamentele invalide, ne concetrăm pe sofisme și erori de argumentare frecvente.

Al optulea capitol al manualului cuprinde propozițiile compuse. Aici îți explicăm principalele caracteristici ale propozițiilor compuse și structura acestora, ce sunt operatorii logici, metoda tabelelor de adevăr și etapele acesteia. Mai mult, îți oferim exemple de tautologii și de inferențe cu propoziții compuse.

Accesează Manualul de Logică pentru a citi mai multe informații și exemple despre toate aceste subiecte. Fie că ești în clasa a 9-a și ai un test la logică, sau că dorești să te pregătești pentru bacul la logică, explicațiile noastre din manual te pot ajuta să stăpânești mai bine materia.

! Acest eBook este în curs de actualizare. În curând vei putea citi aici informații utile despre alte teme importante de la logică.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Manual de Logică

[8]
Review-urile utilizatorilor
  • 20.05.2022
    Un material foarte bine structurat și explicat!
  • 27.01.2022
    Scris de Elev in clasa a 9-a
    Foarte folositor
  • 20.12.2022
    Scris de Elev in clasa a 12-a
  • 29.08.2022
    Scris de Elev in clasa a 10-a