Relațiile economice și comerciale

Țările Române se vor integra în circuitul economic al Europei, dezvoltând relațiile comerciale una cu cealaltă, dar și cu statele vecine.

Teritoriul românesc era străbătut de mari drumuri comerciale spre Marea Neagră și Asia, ceea ce a constituit un mare avantaj pentru acestea (vezi harta de mai jos). Astfel, unul dintre aceste drumuri pornea de la Cetatea Albă și Chilia, străbătea Moldova, ajungea până la Liov și apoi se îndrepta către Marea Baltică sau Germania. Un alt drum era cel fluvial, de pe cursul Dunării, care ducea spre centrul Europei. La Brăila se ramifica spre Brașov și apoi, prin Transilvania, mergea spre Ungaria și Boemia. Drumurile maritime erau și ele intens folosite, mărfurile românești ajungând astfel până departe, către Constantinopol și nu numai.

Spiridon Ion Cepleanu / CC BY-SA 3.0 / Vechile drumuri comerciale din Europa și Asia

Dintre produsele românești care luau cel mai des calea exportului amintim cerealele, ceara, mierea de albine, sarea, dar și animalele sau peștele. Aceste bunuri comerciale proveneau de pe domeniile feudale îndeobște și din atelierele meșteșugărești. Cultura cerealelor era mult dezvoltată în Transilvania, dar și în Țara Românească și Moldo...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in